lördag 29 augusti 2015

Reykjavík stoppar gratisbad i Nauthólsvík

Nästa sommar blir det inte längre gratis att ta ett dopp i havsbadet i Nauthólsvík. Alla som använder omklädningsrummen kommer att få betala en avgift. Men den som byter om på egen hand kommer fortfarande att slippa betala. Det är innebörden i ett beslut klubbat av idrotts- och fritidsnämnden i Reykjavíks kommun.

Havsbadet i Nauthólsvík är Reykjavíks näst populäraste badplats efter Laugardalslaug. Varje år besöks Nauthólsvík av omkring en halv miljon gäster. Under vackra sommardagar kan badet ha upp till 5 000 besökare på en enda dag.

I Nauthólsvík finns en 38-gradig sittbassäng och en sandstrand där havsvattnet värms upp av spillvatten till badvänlig temperatur. Kommunen har också byggt omklädningsrum och ångbastu i Nauthólsvík.

I dag är Nauthólsvík gratis under sommaren, men under höst, vår och vinter kostar det 500 isländska kronor att använda omklädningsrummen. Nu tänker kommunen börja ta betalt även under sommaren. Bakom beslutet står en enig idrotts- och fritidsnämnd.

Anledningen till att kommunen anser sig behöva ta ut en avgift är den ökande tillströmningen av besökare. Fler gäster betyder högre kostnader för städning och underhåll.

Huvudspåret är att sommargästerna ska börja betala för att använda omklädningsrummen. Den som däremot byter om på annat sätt ska även i framtiden kunna bada gratis. Men områdeschefen har av nämnden fått i uppdrag att ta fram flera förslag på modeller för inträdesavgifter. Exakt hur systemet kommer att utformas är alltså inte klart.

Här kan du läsa mer om Nauthólsvík.