tisdag 29 december 2015

Fortitude återvänder till Reyðarfjörður - vill släcka staden

I februari 2016 påbörjas inspelningarna av Fortitude i Reyðarfjörður. Även den andra säsongen av tv-serien kommer alltså att till stor del spelas in i den östisländska staden. I ett brev till kommunfullmäktige i Fjarðabyggð ber produktionsbolaget både om att få släcka ned hela Reyðarfjörður och om att julbelysningen på kyrkan inte ska plockas bort.

Till hösten kan det bli premiär för den andra säsongen av tv-serien Fortitude med tio nya avsnitt. Under den första säsongen var det Reyðarfjörður på östra Island som fick föreställa den arktiska stad där den utspelar sig. Flera scener spelades in i närheten av Reyðarfjörður, men även Egilsstaðir och Jökulsárlón användes som inspelningsplatser.

Tv-serien har redan satt sin prägel på staden. Tidigare i år gick kommunen med på att skjuta upp den planerade rivningen av verkstaden på Strandgata 7. Beslutet var en följd av ett önskemål från producenterna. Huset användes nämligen i serien som en verkstad för uppstoppning av djur. Byggnaden är granne med Tærgesen, det pensionat och matställe som i Fortitude fungerar som hotell och uteställe.

I februari vill produktionsbolaget Pegasus återuppta inspelningarna i Reyðarfjörður. I ett brev som skickats till kommunfullmäktige i Fjarðabyggð är det tänkt att arbetet ska pågå i två perioder: mellan den 1 och 28 februari och mellan den 28 mars och 25 april.

Med till Island följer ett stort antal nya skådespelare eftersom många rollfigurer dog under den första säsongen. Tanken är att de ska landa i Egilsstaðir den 1 februari nästa år med ett plan chartrat från London. Totalt handlar det om ungefär 120 personer som kommer att jobba med serien på plats i Reyðarfjörður.

I brevet listar Pegasus en lång rad önskemål till kommunpolitikerna. Den 2 februari vill de att samtliga invånare under vissa tider helt ska släcka all belysning med hänsyn till inspelningarna. Precis som under inspelningen av första säsongen vill Pegasus också att julbelysningen från stadens kyrka inte ska plockas ned utan få vara kvar så länge arbetet pågår.

Vidare vill bolaget få möjlighet att släcka gatubelysningen vid flera tillfällen. Dessutom behöver en väg stängas av.

Inspelningar kommer också att ske i grannorten Eskifjörður. Vid hamnen ska en båt sättas i brand. Avsnittet ska filmas i samarbete med brandkår och räddningstjänst.

När den första säsongen spelades in räckte inte snön till. Därför tvingades producenterna att importera snö till Reyðarfjörður. Den här gången räknar Pegasus med att vid behov kunna transportera snö från Fagridalur ned till staden. Dessutom kommer bolaget att ha förberett konstsnö.

Kommunfullmäktige har ännu inte tagit något beslut om önskemålen från Pegasus. Kommunstyrelsen är dock enligt ett beslut positivt inställd till planerna.

Här kan du läsa mer om inspelningen av Fortitude.