tisdag 15 december 2015

Nytt rekordförsprång för Piratpartiet på Island

Piratpartiet ökar i MMR:s nya väljarbarometer till 35,5 procent. Det är nionde månaden i följd som partiet är störst på Island - och aldrig tidigare har avståndet ned till tvåan Självständighetspartiet varit så stort. Piratpartiets försprång i opinionen är nu hela 12,6 procentenheter. Utöver Piratpartiet är Framstegspartiet mätningens vinnare.

I mitten på mars tog Piratpartiet över positionen som Islands största parti - en position som Självständighetspartiet haft sedan valet i april 2013. För nio månader sedan var avståndet mellan partierna bara 0,5 procentenheter. Nu i december är Piratpartiets försprång rekordstora 12,6 procentenheter.

Piratpartiet har nu stöd av 35,5 procent av väljarna, en ökning med 0,2 procentenheter jämfört med föregående mätning. Siffran är den näst högsta någonsin hos MMR.

Självständighetspartiet backar 0,8 procentenheter till 22,9 procent. Koalitionspartnern Framstegspartiet är mätningens stora vinnare med en ökning på 2,1 procentenheter till 12,9 procent.

Både Gröna vänstern och Socialdemokraterna får 9,4 procent, vilket motsvarar nedgångar på 0,5 respektive 1,1 procentenheter. Ljus framtid ligger still på 4,6 procent.

För både Socialdemokraterna och Ljus framtid är opinionssiffrorna de näst sämsta hos MMR sedan alltingsvalet våren 2013. Ljus framtid ser i dagsläget ut att bli utan representant i alltinget nästa val våren 2017. Socialdemokraterna bildades för att bli ett brett och enande vänsterparti. Men just nu befinner sig partiet helt och hållet vid sidan av den politiska debatten.

Förutom Ljus framtid är inga andra partier i närheten av att kunna klättra över femprocentsspärren till alltinget. Gryning får 1,1 procent (en ökning med 0,4 procentenheter jämfört med föregående mätning), Höger-gröna 0,6 procent (+0,1), Demokrativäktaren 0,4 procent (-0,4), Hushållens parti 0,4 procent (+0,1), Regnbågen 0,4 procent (+0,2), Sturla Jónsson 0,3 procent (-0,3), Landsbygdspartiet 0,1 procent (-0,4) och Folkfronten 0,1 procent (-0,3).

Övriga partier får 1,9 procent, en ökning med 1 procentenhet.

Stödet för regeringskoalitionen mellan Självständighetspartiet och Framstegspartiet är 35,6 procent, en ökning med 2,5 procentenheter. Siffran är den högsta för högerregeringen på tio månader.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.