söndag 20 december 2015

Skyldig Kaupþing 547 miljoner pund - återbetalar 400 000

Moises Gertner hade skulder till Kaupþing på 547 miljoner pund. Efter en överenskommelse med bankens konkursbo och 30 andra fordringsägare står det klart att Kaupþing bara får tillbaka 400 000 pund. Uppgörelsen går ut på att Moises Gertner betalar 0,07 pence för varje pund. Det rapporterar The Jewish Chronicle.

Sommaren 2008 köpte Moises Gertner tillsammans med brodern Mendi Gertner 2,5 procent av aktierna i Kaupþing. Köpet finansierades genom ett lån på 14,9 miljarder isländska kronor från just Kaupþing. Lånet betalades ut till bolaget Crosslet Vale, som kontrollerades av bröderna Gertner.

När Kaupþing gick omkull i oktober 2008 ägde Crosslet Vale fortfarande aktierna. Som säkerhet hade bolaget lämnat värdepapper i gruvverksamhet i Kongo och fastigheter i Tjeckien. Dessutom gick bröderna i borgen för lånet.

Affären har utretts av isländska myndigheter. Brottsmisstanken har varit marknadsmissbruk. Moises Gertner förhördes om affären våren 2012, men i rollen som vittne och inte som misstänkt. I stället riktade sig åklagarens misstankar mot Kaupþings ledning.

Året före kraschen sålde Kaupþing 18 procent av aktierna i den egna banken till bolag och privatpersoner. Vid samtliga tillfällen finansierades köpen med lån från just Kaupþing. Den största av dessa affärer - då shejken Mohammed Bin Khalifa al-Thani i september köpte 5,01 procent av aktierna - resulterade i fleråriga fängelsestraff för fyra Kaupþing-toppar.

När Mohammed Bin Khalifa al-Thani köpte in sig i banken var den enda säkerheten för lånet aktierna. Crosslet Vale lämnade däremot andra garantier för lånet. Just detta är förmodligen skälet till att Kaupþings ledning inte åtalats för affären. Eftersom Crosslet Vale erbjöd säkerheter var aktieaffären inte lika uppenbart riskabel för banken.

Trots säkerheterna får Kaupþing knappt tillbaka någonting från Moises Gertner. Hans skulder till banken uppgår till 547 miljoner pund. I en uppgörelse med Kaupþing och 30 andra fordringsägare betalar han enligt The Jewish Chronicle 0,07 pence på varje pund. Det betyder att Kaupþing får tillbaka ungefär 400 000 pund av den ursprungliga skulden.

Moises Gertner ska ha uppgett att han inte haft råd att återbetala en större del av skulden. Två fordringsägare motsatte sig uppgörelsen. Kaupþing var en av de fordringsägare som röstade för överenskommelsen.

Här kan du läsa mer om domarna i al-Thani-härvan.