onsdag 20 januari 2016

Statsminister välkomnade flyktingar från Syrien till Island

Foto: Forsætisráðuneytið
35 syriska flyktingar anlände i går till Island. Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och socialminister Eygló Harðardóttir välkomnade dem till deras nya hemland på flygplatsen i Keflavík. Inom de närmaste månaderna väntas regeringen erbjuda fler flyktingar från kriget i Syrien en fristad på Island.

Efter att ha flugit från Beirut via Paris landade i går 35 syriska flyktingar på flygplatsen i Keflavík. På plats för att hälsa dem välkomna fanns Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Eygló Harðardóttir. I ett välkomsttal sade statsministern att han inte räknade med att de skulle lära sig hans namn på en gång. Han beskrev det isländska klimatet som kyligt men sade att det fanns gott om värme hos folket:
"Vi ser fram emot att få med er i den lilla men goda skara som islänningarna är."
I ett pressmeddelande säger Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att myndigheternas fokus kommer att vara att hjälpa flyktingarna anpassa sig till en tillvaro i ett nytt land och att bli aktiva medborgare i det isländska samhället.

Av de 35 personer som anlände i går var 13 vuxna och 22 barn i åldern 10 månader till 18 år. Två av familjerna fortsatte med buss till sina nya hem i Kópavogur.

De fyra familjer som skulle vidare till Akureyri kördes till inrikesflygplatsen i Reykjavík. Vid 20-tiden landade de i Akureyri. Där möttes de enligt ett pressmeddelande av kommunchefen Eiríkur Björn Björgvinsson innan de skjutsades till sina nya bostäder tillsammans med stödfamiljer.

Flyktingarna hade följe med personal från Röda korset och välfärdsdepartementet. Under väntan på Charles de Gaulle-flygplatsen fick de besök av personal från Islands ambassad i Paris. De hade med sig kakor och frukt. Barnen fick målarböcker att fördriva tiden med. Det uppger utrikesdepartementet på Facebook.

Linda Rós Alfreðsdóttir var en av välfärdsdepartementets utsända som mötte flyktingarna i Paris. Efter att ha landat i Keflavík sade hon till RÚV att de var förberedda på kyla och mörker:
"De är trötta men de är otroligt positiva och de är förväntansfulla inför sina nya hemtrakter. De har haft många funderingar om Island och om hur detta skulle bli. De var mycket nöjda med att komma medan det fortfarande var dagsljus. De hade sett ganska mörka bilder av Island."
En av flyktingarna är Khattab al Mohammed. Före kriget arbetade han som engelsklärare och reseledare. Han berättade för Vísir att han tillsammans med sin familj - hustru, sex barn och en äldre kvinnlig släkting - flydde hemmet i Aleppo 2012. Sedan dess har barnen inte gått i skola. Hans förhoppning är att barnen nu ska få gå i skola och att han själv ska få ett arbete för att kunna försörja familjen. När han fick erbjudandet om att komma till Island hade han aldrig tidigare hört talas om landet:
"Vi blev sagda att det var mycket kallt. Alla sade att det var som i en frys och att vi skulle vara noggranna med vårt val. Men så hörde vi om de goda människor som visade sitt stöd för oss. Vi såg att detta folk var godhjärtat så vi bestämde oss för att detta skulle bli bra."
I höstas erbjöd regeringen totalt 55 syriska flyktingar en fristad på Island. Ytterligare en familj har tackat ja till erbjudandet, men då kvinnan i familjen är höggravid kommer det att dröja något innan de kan lämna flyktinglägret i Libanon.

Tre familjer valde att inte tacka ja. Margrét Erlendsdóttir, pressekreterare vid välfärdsdepartementet, säger till Vísir att det inte är ovanligt att personer som först är intresserade senare ändrar sig:
"Anledningarna kan vara varierande och rör bara människornas personliga förhållanden, som kan vara olika. Detta är inte alls unikt."
Inom kort väntas fler syriska flyktingar få möjlighet att komma till Island i stället för de personer som nu valde att tacka nej. De kommer att få bostäder i Kópavogur och Hafnarfjörður. Under året väntas regeringen dessutom i samarbete med FN:s flyktingorgan UNHCR välkomna fler flyktingar från krigets Syrien.

Här kan du läsa mer om Islands flyktingmottagande.