måndag 4 januari 2016

Turist hittad död vid Löngufjörur på Snæfellsnes

En utländsk turist hittades i går död vid Skógarnes på södra Snæfellsnes. Sökandet efter mannen började sedan närboende reagerat på att en hyrbil stått ovanligt länge på platsen. Ett sjuttiotal räddningsarbetare deltog i sökandet. Dödsorsaken är inte känd. Stränderna vid Löngufjörur är förrädiska med stora skillnader mellan ebb och flod.

En närboende reagerade i går eftermiddag på att en hyrbil stått parkerad vid Skógarnes på södra Snæfellsnes i minst ett dygn. Räddningstjänsten drog omedelbart i gång en stor sökinsats. Det visade sig nämligen att bilen skulle återlämnats i Reykjavík dagen innan. Den som hyrt bilen hade heller inte dykt upp i Keflavík till sitt flyg från Island.

Ett sjuttiotal räddningsarbetare deltog i sökandet. De hade enligt ett pressmeddelande även hjälp av spårhundar.

Efter en kortare stunds sökande hittades den saknade mannen avliden. Det finns i nuläget ingen misstanke om brott. Det uppger polisen på Facebook.

Mannen hittades alltså inte långt från den plats där han parkerat hyrbilen. Polisen har ännu inte gått ut med mannens identitet. Det finns heller inga officiella uppgifter om dödsorsaken.

Obekräftade uppgifter till Islandsbloggen gör gällande att mannen kan ha drunknat. Stränderna i området, som kallas Löngufjörur, är kända för sin skönhet. De är särskilt populära bland ryttare eftersom det vid rätt omständigheter går att rida i vattenbrynet. Stränderna har en vit till ljusbrun färg efter snäckskal. Längre österut, vid Búðir på Snæfellsnes, övergår de till lava.

Men Löngufjörur är också ett mycket förrädiskt område. Skillnaderna mellan ebb och flod kan vara stora. Dessutom kan strömmarna vara mycket kraftiga. Det finns en överhängande risk för den som inte känner till förhållandena att bli fast ute på en klippa eller en kobbe i ebb, men som sedan hamnar under vatten i flod.

Vid den här tiden på året är vattentemperaturen bara runt 5 grader. Den som hamnar i vattnet blir snabbt nedkyld. Efter mörkrets inbrott är det också närmast kolsvart vid Löngufjörur - de enda ljusen kommer från några närliggande gårdar. Därför kan det även vara lätt att tappa bort riktningen.

Uppgifter gör alltså gällande att mannen kan ha drabbats av en olycka och drunknat. Polisen brukar ibland i samband med att identiteten publiceras också säga något om dödsorsaken. Än så länge är dock uppgifterna obekräftade, men de härrör från källor med god insyn i utredningen och sökandet.