måndag 11 april 2016

Bakom kulisserna - veckan som fällde Islands statsminister

Demonstrationer och en misstroendeförklaring är redan planerade. Men att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson reser sig upp går under en intervju om kopplingar till skatteparadis får stormen kring statsministern att nå orkanstyrka. Trots att han inte medger några misstag dröjer det bara två dygn innan han tvingas bort från jobbet.

Söndagen den 3 april bänkar sig 84 500 islänningar för att se ett extrainsatt avsnitt av Kastljós. När veckan är över har programmet setts av 143 000 personer - och huvudpersonen Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har lämnat sitt uppdrag som statsminister.

Sigmundur Davíð Gunnlaugssons började i samband med en intervju i statsministerbostaden den 11 mars. Under förevändningen att inslaget skulle handla om ekonomiska frågor ställde han upp på en intervju med SVT:s Uppdrag granskning.

Redan i inledningsskedet föreföll statsministern ovanligt nervös. Kanske anade han oråd redan här? Han hade redan upptäckt att den isländske journalisten Jóhannes Kr. Kristjánsson samarbetade med svenskarna. Statsministern fick dock beskedet att han bara var anlitad som hjälpreda.

När frågorna kommer in på Wintris Inc, det bolag i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna som Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ägt tillsammans med hustrun Anna Sigurlaug Pálsdóttir, reser han sig upp och går. Innan han lämnar rummet hävdar han att de frågor han får om bolaget är absurda.

Fyra dagar senare går Anna Sigurlaug Pálsdóttir ut på Facebook och berättar delar av sanningen om Wintris Inc. Hon nämner exempelvis inte bolagets juridiska hemvist på Brittiska Jungfruöarna. Redan i detta skede börjar oppositionen överväga en misstroendeförklaring mot Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

Statsministern berättar inte för några av sina partikamrater i alltinget om intervjun. Ändå sprids uppgifterna om att han rest sig och gått i en allt bredare krets. Islandsbloggen kunde redan den 21 mars berätta om intervjun där Sigmundur Davíð Gunnlaugsson konfronteras med uppgifterna om Wintris Inc. och att den slutade med att han reste sig och gick.

Bjarni Benediktsson - finansminister och partiledare för koalitionspartnern Självständighetspartiet - informeras av Sigmundur Davíð Gunnlaugsson före specialavsnittet om Kastljós sänds den 3 april. Han får då beskedet av statsministern att inget allvarligt framkommit. Att kopplingarna till skatteparadis bara några dagar senare skulle tvinga bort honom från uppdraget som statsminister var alltså då inget som Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ens kunde föreställa sig.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson tillhör själv de 84 500 islänningar som ser programmet i direktsändning. Veckorna innan har regeringskansliet kontaktat SVT med uppmaningen att inte sända den del av intervjun där han ställer sig upp och går.

Än i dag vidhåller Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att han inte gjort något fel. Det är uppenbart att tiotusentals islänningar inte håller med. När alltinget återsamlas den 4 april är det efter en drygt två veckor lång påskledighet. Ledigheten har inte fått missnöjet att ebba ut. I stället har misstroendet mot statsministern hunnit nå kokpunkten - med söndagens Kastljós som utlösande faktor.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson bemöter kritiken på samma sätt som han brukar - han skyller på medierna, han ifrågasätter motiven och han ägnar sig åt detaljer i stället för att se hela bilden. Samtidigt är det uppenbart att han inte inser hur stort missnöjet är. Oviljan att medge några som helst misstag gör att styrkan i protesterna växer.

På morgonen den 5 april möter han Bjarni Benediktsson, som är tillbaka på Island efter en semesterresa till USA. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson får beskedet att Självständighetspartiet bara fortsätter regeringssamarbetet om han själv avgår och en ny regeringschef utses. Statsministern ger som svar Bjarni Benediktsson två alternativ: oförändrat regeringssamarbete eller nyval.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson agerar blixtsnabbt. Han tidigarelägger dagens möte med president Ólafur Ragnar Grímsson. Han kommer till Bessastaðir med målet att få presidentens godkännande för att upplösa alltinget och utlysa nyval. Ett sådant besked skulle stärka honom i den interna dispyten med Bjarni Benediktsson.

Men Ólafur Ragnar Grímsson säger nej. Beslutet är historiskt - men samtidigt står det klart att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson inte har någon majoritet bakom sig. Han har varken informerat Framstegspartiet eller Självständighetspartiet om sina planer. Den enda som informeras är vice ordföranden Sigurður Ingi Jóhannsson. Han ställs dock inför fullbordat faktum och får ingen möjlighet att opponera sig. I stället lämnar han beskedet på Facebook.

Taktiken misslyckas alltså. Ólafur Ragnar Grímsson håller efter mötet en presskonferens som i praktiken utgör en enorm prestigeförlust för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Statsministern kontrar dock strax därpå genom ett pressmeddelande från regeringskansliet där Ólafur Ragnar Grímsson i princip pekas ut som en lögnare.

Visserligen får Sigmundur Davíð Gunnlaugsson en rejäl knäpp på näsan. Men Ólafur Ragnar Grímsson ser också till så att högerkoalitionen inte förlorar regeringsmakten. Indirekt blir presidenten den som tvingar statsministern åter till förhandlingsbordet.

Samtidigt som Sigmundur Davíð Gunnlaugsson befinner sig på regeringskansliet håller Framstegspartiets alltingsgrupp ett krismöte. När statsministern så småningom ansluter får han majoritet för sitt förslag - att han själv avgår men stannar kvar i alltinget och som partiledare. Ny statsminister blir fiske- och jordbruksministern Sigurður Ingi Jóhannsson.

Sigmundur Davíð Gunnlaugssons inflytande över den nya regeringen tar inte slut där. Under några timmar där rykten kommer och går förefaller Ásmundur Einar Daðason som det mest sannolika nya namnet i regeringen som efterträdare till Sigurður Ingi Jóhannsson. Men Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har annat i tankarna.

Från regeringskansliet plockar han in Lilja Dögg Alfreðsdóttir, som trots avsaknad av politisk erfarenhet får jobbet som utrikesminister. Gunnar Bragi Sveinsson - som enligt den avgående statsministern varit lite för ivrig att som utrikesminister ansluta sig till EU:s sanktioner mot Ryssland och dessutom vill lämna politiken för en ambassadörspost - blir fiske- och jordbruksminister.

Förvirringen är dock inte slut där. På kvällen skickar regeringskansliet ett pressmeddelande till utländska journalister. Där heter det att statsministern inte avgått - ett besked som felaktigt tolkas som att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ändrat sig om sin avgång. I själva verket försöker han påverka sitt eftermäle. Det ska helst framstå som att han avgått frivilligt i stället för att mer eller mindre ha tvingats bort från posten.

Avhoppet innebär inte att det blir tyst från Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Några misstag medger han inte. I stället hävdar han att RÚV har vänt sig mot honom och bedriver kampanjjournalistik med politiska motiv. Han anser också att det inte är någon skillnad mellan hans och Bjarni Benediktssons kopplingar till bolag i skatteparadis.

Vidare uppger Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att han är beredd att redovisa deklarationer och andra privatekonomiska uppgifter. Dessa ska enligt honom visa att han och Anna Sigurlaug Pálsdóttir alltid skattat för Wintris Inc. Men han tänker enbart göra det om övriga partiledare gör detsamma.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har länge varit impopulär hos koalitionspartnern. Missnöjet med den tidigare statsministern når åter kokpunkten den 9 april. Han hävdar i Morgunblaðið då att det egentliga skälet till besöket hos presidenten var att backa upp Bjarni Benediktsson. Han ska nämligen ha uppfattat att Bjarni Benediktssons ställning försvagats - något som skulle kunna åtgärdas genom ett löfte om att få upplösa alltinget och utlysa nyval.

Bjarni Benediktsson själv kommenterar inte utspelet. Brynjar Níelsson, alltingsledamot för Självständighetspartiet, säger till RÚV att det är uppenbart att det handlar om en efterhandskonstruktion från den tidigare statsministerns sida.

Samtidigt ser framtiden för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson allt osäkrare ut. I den egna valkretsen har en rad tunga namn gått ut offentligt med avgångskrav. Karl Garðarsson, alltingsledamot för Framstegspartiet, säger till RÚV att partikongressen bör tidigareläggas så att medlemmarna kan välja en ny ledning.

Karl Garðarsson anser att Sigmundur Davíð Gunnlaugssons ställning har "försvagats avsevärt" och att han kan kandidera till uppdraget som ordförande "om han är intresserad av det". Karl Garðarsson låter själv måttligt intresserad - och frågan är hur många partikamrater som vill gå till val i höst med en avhoppad statsminister som statsministerkandidat.

I alltinget har Gröna vänstern dessutom lagt ett förslag om en granskning av islänningars kopplingar till bolag i skatteparadis. Om det blir verklighet kan frågan få ett långt liv och tjäna som en ständig påminnelse om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och hans hantering av skandalen.

Här kan du läsa mer om statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugssons avgång.