söndag 10 april 2016

Fyra nya flyktingfamiljer från Syrien till Island

Fyra flyktingfamiljer från Syrien anlände i onsdags till Island. Tre av familjerna får bostäder i Hafnarfjörður och en i Kópavogur. De välkomnades av kommunpolitiker och socialminister Eygló Harðardóttir. Island har nu tagit emot totalt 56 kvotflyktingar från Syrien. Dessutom har flera som flytt från striderna i landet beviljats asyl.

I onsdags eftermiddag landade fyra flyktingfamiljer - totalt 21 personer - från Syrien i Keflavík. De mellanlandade i Paris efter att tidigt på morgonen ha lämnat Libanon och UNHCR:s flyktingläger. Det uppger välfärdsdepartementet i ett pressmeddelande.

Vid en välkomstceremoni deltog kommunpolitiker och socialminister Eygló Harðardóttir. Tre av familjerna skjutsades därefter till sina bostäder i Hafnarfjörður. Den fjärde familjen får bostad i Kópavogur.

Island har nu tagit emot sammanlagt 56 kvotflyktingar från Syrien. Utöver kvotflyktingarna har även flera asylsökande fått en fristad i landet. Mottagandet sker i samarbete med Röda korset och volontärer. Eygló Harðardóttir sade under ceremonin att hon räknar med att nästa grupp av kvotflyktingar från Syrien kommer till hösten:
"Utan tvivel är det mycket som kommer att överraska er de närmaste dagarna, veckorna och månaderna, oavsett om det gäller våra seder och traditioner, vädret eller naturen, men förhoppningsvis kommer ni så småningom att känna er som infödda och komma fram till att vi inte är så olika er. Vi är angelägna om att ni ska trivas bra här, delta fullt ut i samhället och bli en del av det."
Tidigare i år anlände 35 flyktingar från Syrien. De bor i dag i Akureyri och Kópavogur. Eygló Harðardóttir sade att hon till hösten hoppades att få hjälp av de familjer som nu anlänt att välkomna fler flyktingar från Syrien.

Här kan du läsa mer om Islands flyktingmottagande.