torsdag 14 april 2016

Hótel Adams vattenbluff var lagbrott - slipper böter

Samtidigt som Hótel Adam i Reykjavík varnade gästerna för kranvattnet uppmanades de att köpa hotellets egna flaskvatten. Men flaskvattnet buteljerades av ägaren i hotellets kök och var samma vatten som besökarna avråddes ifrån. Neytendastofa fastslår nu att Hótel Adams marknadsföring bröt mot lagen. Men ägaren slipper böter.

Det var i februari i år som isländska gäster reagerade på att Hótel Adam på Skólavörðustígur i Reykjavík uppmanade besökarna att inte dricka kranvattnet. I stället kunde gästerna köpa hotellets egna flaskvatten till priset av 400 isländska kronor för två liter.

När tilltaget blev känt tog Heilbrigðiseftirlit Reykjavíkur prover på vattnet. Analyserna visade att det var av god kvalitet och helt ofarligt att dricka. Det fanns alltså inga som helst skäl för hotellet att avråda gästerna från att dricka kranvattnet.

Inte nog med att marknadsföringen antydde att det var ohälsosamt att dricka kranvattnet. Det visade sig snart att flaskvattnet kom från exakt samma källa - det handlade om kranvatten som hälldes i flaskor i hotellets kök. Att buteljera vatten är något som kräver tillstånd från myndigheterna.

Tomma flaskor förvarades i en öppen påse i köket. Kapsylerna förvarades i en öppen påse inne på personaltoaletten.

Ägaren har inte kunnat förklara varför turister uppmanades att betala för buteljerat kranvatten eller varför de avråddes från att dricka kranvattnet. Ägaren har dock meddelat Neytendastofa att försäljningen av det egna flaskvattnet har upphört. Därför slipper Hótel Adam böter. Myndigheten anser dock att det handlar om ett lagbrott. Om samma påståenden skulle dyka upp på nytt på hotellet kan ägaren bötfällas även för tidigare regelbrott.

Neytendastofas beslut innebär inte att myndigheternas utredningar gällande Hótel Adam är över. Vid inspektioner på hotellet upptäcktes en lång rad andra brister.

Elva av Hótel Adams tjugo rum förseglades eftersom ägaren inte hade tillstånd för uthyrningen. Det upptäcktes brister i städning och egenkontroll. Det gjordes också anmärkningar på brandsäkerheten. Vidare saknades personalutrymme och en ordentlig personaltoalett.

I kafeterian Coffee 4 You såldes tjeckisk öl som ägaren inte hade tillstånd att importera. På hotellet fanns också misstänkt svart arbetskraft. Hótel Adam har heller inte gett de anställda avtalsenlig lön.

Här kan du läsa mer om skandalerna på Hótel Adam.