torsdag 28 april 2016

Hrannar Pétursson hoppar av presidentvalet

Foto: Pressbild
Hrannar Pétursson ställer inte upp i sommarens presidentval. Han lämnade beskedet vid en debatt i Reykjavík i går. Skälet till beslutet är att han anser sig ha ytterst små möjligheter att nå framgång sedan den sittande presidenten Ólafur Ragnar Grímsson bestämt sig för att ställa upp för omval. Han blir därmed den femte som hoppar av efter presidentens kovändning.

Vigfús Bjarni Albertsson, Heimir Örn Hólmarsson, Guðmundur Franklín Jónsson och Bæring Ólafsson har redan meddelat att de ger upp sina kampanjer till sommarens presidentval. I går blev Hrannar Pétursson den femte att hoppa av sedan Ólafur Ragnar Grímsson för tio dagar sedan aviserade att han ställer upp för omval.

Hrannar Pétursson tillkännagav sitt beslut i går under en debatt vid Háskólinn í Reykjavík. Han sade att den sittande presidentens inträde i valrörelsen helt och hållet förändrade förutsättningarna. Mot Ólafur Ragnar Grímsson trodde sig Hrannar Pétursson inte ha några möjligheter till framgång:
"De senaste månaderna har varit intensiva och lärorika. Vissa saker har varit förutsägbara och annat har kommit som en överraskning. Vänner och släktingar har räckt mig hjälpande händer, hjälpt mig att förpacka idéer och gett mig goda råd. Islands presidents beslut att ställa upp för omval var oväntat. Det bryter valets natur och mot bakgrund av förhållandena har jag tagit beslutet att dra tillbaka min kandidatur. ... Jag uppmanar den som blir vald att sätta folkviljan före sin egen."
Efter Hrannar Péturssons avhopp återstår elva kandidater. Ett par ganska tunga namn funderar fortfarande på att ställa upp.

Här kan du läsa mer om det kommande presidentvalet.