tisdag 26 april 2016

Islands president dras in i skatteparadishärva

Näringslivstoppar som Jón Ásgeir Jóhannesson och Ólafur Ólafsson, flera tunga ex-politiker med stark koppling till Framstegspartiet och presidenthustrun Dorrit Moussaieffs familj. Samtliga har de senaste dagarna kunnat länkas till brevlådeföretag i skatteparadis. Avslöjandena är en följd av läckta dokument från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama.

Läckan från Mossack Fonseca har redan format det politiska landskapet på Island. Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson tvingades bort sedan han avslöjats ha kopplingar till ett bolag i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna. Vil­hjálm­ur Þor­steins­son avgick av samma skäl som kassör för Socialdemokraterna. Och i fullmäktige i Reykjavík valde självständighetspartisten Júlíus Vífill Ingvarsson att avgå medan framstegspartisten Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir tagit en paus från politiken. Dessutom har kopplingar till brevlådeföretag inneburit stora förtroendeförluster för finansminister Bjarni Benediktsson och inrikesminister Ólöf Nordal.

I förra veckan förnekade president Ólafur Ragnar Grímsson i en intervju i CNN kategoriskt att han eller hans familj skulle ha några kopplingar till bolag i skatteparadis. I går kunde Kjarninn berätta att hustrun Dorrit Moussaieffs föräldrar varit delägare i ett brevlådeföretag på Brittiska Jungfruöarna.

Mellan 1999 och 2005 ägde familjeföretaget Mousaieff Jewellers Limited 10 procent av brevlådeföretaget Lasca Finance Limited. Under 2005 köpte Schlomo och Alisa Moussaieff - föräldrar till presidenthustrun Dorrit Moussaieff - aktieposten för 68 miljoner isländska kronor. Vad Lasca Finance Limited hade för verksamhet är oklart, men mycket tyder på att bolaget lånade ut stora summor pengar. Under den period som Moussaieff Jewellers Limited var delägare drog det in närmare 7 miljoner pund bara i ränta.

I ett skriftligt svar till Kjarninn förnekar både Ólafur Ragnar Grímsson och Dorrit Moussaieff all kännedom om Lasca Finance Limited:
"Varken presidenten eller Dorrit vet något om detta bolag eller har hört om det tidigare. Dorrits far är död och hennes mor, som är 86 år, minns inte något sådant bolag."
Tipset ska ha kommit från Ástþór Magnússon, en av kandidaterna i sommarens presidentval. Vid en presskonferens i Reykjavík i går anklagade han enligt Vísir den sittande presidenten Ólafur Ragnar Grímsson för att ljuga:
"Nu ser vi att landets anseende har skadats kraftigt på grund av fall av korruption. Nationens ledare framträder i internationella medier och ljuger för full hals. Detta gjorde den tidigare statsministern och i kölvattnet jämför utländska medier Island med en bananrepublik. Vad säger samma medier när de inser att självaste nationens president torgförde än fler lögner i en intervju med tv-kanalen CNN? Blir bilden av bananrepubliken Island fullkomlig i sommar med återval av denna man eller står utsvävningarna folket upp i halsen?"
Tre inflytelserika framstegspartister drogs i går in i skandalen. Hrólfur Ölvisson har sedan 2010 varit partiets vd. RÚV kunde i går berätta hur han 2003 grundade bolaget Selco Finance i Panama och därefter undertecknade ett avtal med ett amerikanskt försäkringsbolag. Hrólfur Ölvisson var samtidigt vd för det isländska försäkringsbolaget VÍS.

Ett knappt år efter undertecknandet kom VÍS och det amerikanska bolaget överens om ett samarbetsavtal om den isländska marknaden. Enligt Hrólfur Ölvisson ska affären inte ha haft någon koppling till Selco Finance. Han ska heller inte ha fått någon ersättning för den.

2003 skaffade sig Hrólfur Ölvisson ett bolag även på Brittiska Jungfruöarna, nämligen Chamile Marketing. Detta bolag användes för att dölja att två isländska bolag köpte in sig i det danska bolaget Scancore. Affären genomfördes genom ett räntefritt lån till Chamile Marketing.

Finnur Ingólfsson har varit vice ordförande för Framstegspartiet och handelsminister. Han har dessutom varit centralbankschef. Tillsammans med en annan inflytelserik partimedlem, Helgi S. Guðmundsson, grundade han enligt RÚV 2007 det Panamabaserade bolaget Adair SA. Det användes för att köpa aktier i Landsbanki - affärer som finansierades genom lån från samma bank. Samtidigt som detta skedde var Helgi S. Guðmundsson ordförande i centralbankens styrelse.

Två pensionsfondschefer har i tysthet använt sig av brevlådeföretag i skatteparadis. Kári Arnór Kárason basade över pensionsfonden Stapi tills han av RÚV konfronterades med uppgifter om bolaget Utvortis på Brittiska Jungfruöarna. Han valde då att avgå. Han sade även att det varit ett misstag att inte upplysa fondens styrelse om sina affärer.

Mellan 2003 och 2008 köpte och sålde Kári Arnór Kárason aktier i de isländska storbankerna för miljonbelopp. 

Kristján Örn Sigurðsson, vd för Sameinaði lífeyrissjóðurinn, meddelade inte sin ledning om två bolag i Panama. Ett av dem ska fortfarande vara verksamt, men han säger till RÚV att det ska ha skaffats för att hantera utländska investeringar. Några sådana ska dock inte ha blivit av.

Ólafur Ólafsson - storägare i rederiet Samskip som just nu avtjänar ett straff för ekonomisk brottslighet kopplad till Kaupþing - har enligt Morgunblaðið genom bolaget Kimi investerat i nederländska och spanska företag inom fiskeindustrin. Kimi, som grundades 2009, är hemmahörande i Luxemburg. Han har även använt Kimi för att genom centralbanken köpa isländska kronor till kurser runt 20 procent under värdet på Island.

En av Ólafur Ólafssons affärskamrater, Kaupþings tidigare vd Hreiðar Már Sigurðsson som just nu även han sitter fängslad för ekonomisk brottslighet, har även han kopplingar till Luxemburg. Hustrun Anna Lísa Sigurjónsdóttir kontrollerar ett bolag i landet.

I ett uttalande skriver Ólafur Ólafsson att det inte är konstigt att han valt Luxemburg som juridisk hemvist för Kimi. Sedan 2005 har han varit folkbokförd i utlandet. Majoriteten av hans affärer sker också utanför isländsk mark.

Investeraren Jón Ásgeir Jóhannesson förlorade en stor del av sitt affärsimperium vid finanskraschen hösten 2008. Året därpå försäkrade han i en intervju att han inte hade några hemliga tillgångar i skatteparadis. Det visar sig nu att det inte var sant.

Stundin kan berätta hur Jón Ásgeir Jóhannesson och hustrun Ingibjörg Pálmadóttir nyttjade bolag i Panama för att bland annat betala skulder till Glitnir. Trots att det uppenbarligen fanns större tillgångar i skatteparadiset avskrev banken en skuld på 800 miljoner isländska kronor.

Här kan du läsa mer om konsekvenserna av läckorna från Mossack Fonseca.