fredag 22 april 2016

Oddný G. Harðardóttir favorit som ny S-ordförande

En av tre islänningar förespråkar Oddný G. Harðardóttir som ny ledare för Socialdemokraterna. Men avståndet till tvåan Helgi Hjörvar är inte långt. Det visar en opinionsmätning utförd av Gallup på uppdrag av anhängare till Helgi Hjörvar. Det är första helgen i juni som Socialdemokraterna väljer ny ledning vid ett extrainsatt landsmöte.

Trots en regeringskris som tvingade statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att avgå ökar inte stödet för Socialdemokraterna annat än marginellt. Partiet ligger fortfarande under 10 procent i opinionsundersökningar.

Vid ett extrainsatt landsmöte första helgen i juni väljer partiet ny ledning. Hittills har fyra kandidater till uppdraget som ordförande anmält sig: alltingsledamöterna Oddný G. Harðardóttir och Helgi Hjörvar, tidigare alltingsledamoten Magnús Orri Schram och Guðmundur Ari Sigurjónsson, kommunpolitiker i Seltjarnarnes.

Den sittande ordföranden Árni Páll Árnason har ännu inte meddelat om han tänker ställa upp för omval. Han har nu varit partiledare i drygt tre år och har aldrig lyckats att få Socialdemokraterna att lyfta i opinionen. Det är dock de senaste månadernas ras - där partiets stöd sjunkit till det lägsta genom tiderna - som är orsaken till det extrainkallade landsmötet.

En tanke bakom landsmötet var att ge en ny ordförande ordentligt med tid inför nästa alltingsval. Efter regeringskrisen planeras dock nästa val redan till hösten i stället för våren 2017. En ny ledare får alltså kanske inte mer än tre månader på sig.

Med 32,4 procent är Oddný G. Harðardóttir favorit till att ta över ledarskapet. Hon utmanas främst av Helgi Hjörvar som får 29,9 procent. Den nuvarande ordföranden Árni Páll Árnason får 20 procent. Därefter följer Magnús Orri Schram med 12,3 procent och Guðmundur Ari Sigurjónsson med 5,5 procent.

I opinionsmätningen - som har utförts av Gallup på uppdrag av anhängare till Helgi Hjörvar - är det allmänheten som har svarat. När Socialdemokraterna väljer ny ledning är det dock bara medlemmarna som har rätt att rösta.

Vid landsmötet står det redan klart att en ny vice ordförande kommer att väljas. Katrín Júlíusdóttir, som har posten i dag, har meddelat att hon inte ställer upp för omval. Hittills är Sema Erla Serdar, som basar över Socialdemokraternas verkställande utskott, den enda som har anmält att hon kandiderar till uppdraget.

Här kan du läsa mer om Socialdemokraternas kris.