torsdag 28 april 2016

Stort försprång för Ólafur Ragnar Grímsson i presidentval

Ólafur Ragnar Grímsson har två månader före presidentvalet ett klart försprång mot sina konkurrenter. Hela 52,6 procent av islänningarna ger honom sitt stöd för fyra år till på posten. Den främsta utmanaren Andri Snær Magnason får 29,4 procent. Trean Halla Tómasdóttir får 8,8 procent. Det visar en opinionsmätning utförd av MMR.

Med knappt två månader kvar till sommarens presidentval har Ólafur Ragnar Grímsson ett stort försprång mot utmanarna. Men vad som är minst lika intressant är att valet redan tycks handla om den sittande presidenten mot huvudutmanaren Andri Snær Magnason. Om även den nuvarande trean räknas in samlar de tre tillsammans över 90 procent av väljarsympatierna.

I dagsläget är antalet presidentkandidater elva. I MMR:s undersökning finns dock siffror för tretton kandidater. Den gjordes nämligen innan Bæring Ólafsson och Hrannar Pétursson bestämt sig för att hoppa av.

Fler avhopp är att vänta i takt med att valdagen närmar sig. Hittills har exempelvis varken Ari Jósepsson eller Benedikt Kristján Mewes tagit många steg mot att samla in de 1 500 underskrifter som krävs för att kandidaturen ska vara giltig.

Den som tjänar på splittringen är Ólafur Ragnar Grímsson, som redan har en stor grupp kärnväljare. För att valet ska bli jämnt krävs att väljarkåren sluter upp bakom en enda utmanare - och i dagsläget ser Andri Snær Magnason ut att vara den enda som har någon som helst möjlighet att kunna hota den sittande presidenten.

Ólafur Ragnar Grímsson har alltså hela 52,6 procent av islänningarna bakom sig. Andri Snær Magnason får 29,4 procent och Halla Tomasdóttir 8,8 procent.

Ingen annan kandidat når över 2 procent. Bæring Ólafsson och Hrannar Pétursson - som alltså båda har hoppat av - noteras för 1,7 procent. Därefter följer Elísabet Kristín Jökulsdóttir med 1,4 procent, Sturla Jónsson med 1,3 procent, Magnús Ingi Magnússon med 1,1 procent, Ástþór Magnússon med 0,8 procent, Guðrún Margrét Pétursdóttir med 0,7 procent, Hildur Þórðardóttir med 0,4 procent, Ari Jósepsson med 0,1 procent och Benedikt Kristján Mewes med 0 procent.

Skillnaderna mellan olika väljargrupper är stora. Ólafur Ragnar Grímsson är populärare bland män, pensionärer, personer bosatta på landsbygden, låginkomsttagare och personer med enbart grundskoleutbildning.

Andri Snær Magnason tilltalar i större utsträckning personer bosatta i Reykjavíkområdet, höginkomsttagare och universitetsutbildade. Halla Tómasdóttir lockar framför allt kvinnor boende i huvudstadsregionen.

Här kan du läsa mer om det kommande presidentvalet.