måndag 23 maj 2016

Nio kandidater i isländska presidentvalet

Allt pekar på att det blir nio kandidater som ställer upp i presidentvalet den 25 juni. En tionde person, Magnús Ingberg Jónsson, kommer att överklaga att han inte fick förlängd tid att samla in de nödvändiga 1 500 underskrifterna. Det är dock en överklagan som med all sannolikhet inte kommer att ha framgång. Senast på fredag meddelas definitivt vilka kandidaterna blir.

Vid midnatt i fredags gick tiden ut för att samla in de 1 500 underskrifter som krävs för att få ställa upp i presidentvalet. Av de tolv kvarvarande aspiranterna var det två som under fredagen meddelade att de hoppade av. Varken Benedikt Kristján Mewes eller Baldur Ágústsson hade fått ihop tillräckligt många underskrifter.

Magnús Ingberg Jónsson lämnade in en ofullständig lista till inrikesdepartementet. Han har samlat in tillräckligt många underskrifter i delar av landet, men saknade ett stort antal från Reykjavíkområdet med omnejd. Han bad om en frist till och med i dag för att samla in de sista underskrifterna, men fick nej. Han säger till RÚV att han kommer att överklaga beslutet:
"Jag ska anlita en advokat. Jag anser inte att det är god ordning att i små detaljer förklara vad brotten består av förrän jag har talat med en advokat."
Magnús Ingberg Jónsson hävdar att han hade kunnat samla in tillräckligt många underskrifter om han fått längre tid på sig. Enligt ett pressmeddelande från inrikesdepartementet finns det inget i lagen som medger en sådan frist.

De nio som samlat in tillräckligt många underskrifter är Andri Snær Magnason, Ástþór Magnússon Wium, Davíð Oddsson, Elísabet Kristín Jökulsdóttir, Guðni Th. Jóhannesson, Guðrún Margrét Pálsdóttir, Halla Tómasdóttir, Hildur Þórðardóttir och Sturla Jónsson.

De närmaste dagarna kommer underskrifterna att granskas av inrikesdepartementet. Om samtliga godkänns blir det alltså nio personer som ställer upp i presidentvalet lördagen den 25 juni. Senast på fredag kommer departementet att meddela vilka kandidaterna blir.

Vad som nu kan fälla kandidater är om underskrifter skulle visa sig vara förfalskade eller om personer har undertecknat namnlistor för mer än en kandidat. I så fall ogiltigförklaras samtliga underskrifter från denna person.

Ástþór Magnússon Wium har vid två tillfällen - 2000 och 2012 - fallit i denna granskning. Senast visade det sig att ett antal underskrifter i nordväst var förfalskade. En person som arbetat med insamlingen medgav då att vissa namnteckningar inte var riktiga. År 2000 lyckades han inte samla in tillräckligt många underskrifter.

Om alla nio får klartecken från inrikesdepartementet innebär det ett nytt rekord för antalet kandidater i ett isländskt presidentval. Som mest har det tidigare funnits sex kandidater. Så många var det som ställde upp 2012.

Ändå är det förhållandevis få jämfört med hur många som aviserat att de haft för avsikten att ställa upp. Som mest var det sexton personer som tänkte kandidera just före den sittande presidenten Ólafur Ragnar Grímssons inhopp i valrörelsen. Hans kandidatur - som han snart drog tillbaka - fick flera att avstå. Totalt har dock över tjugo aspiranter bedrivit någon form av kampanjarbete.

Trots att kandidaterna inte är klara har förtidsröstningen redan pågått i tre veckor. I fredags var det totalt 664 islänningar som röstat. Från och med den 9 juni går det att förtidsrösta i Perlan i Reykjavík.

Här kan du läsa mer om presidentvalet.