onsdag 29 juni 2016

Árborg tillåter bara övernattning på campingplatser

I Árborg är det nu bara tillåtet att campa på campingplatser och särskilt utmärkta ställen. Att slå upp tält eller ställa husbilen eller husvagnen var som helst är förbjudet. Beslutet har klubbats i kommunfullmäktige. Anledningen till beslutet är att allt fler turister stannar på olämpliga platser och lämnar skräp efter sig.

En lång rad isländska kommuner har i år på olika sätt tagit beslut som ska reglera turismen. Flera kommuner har stoppat uthyrning av ytterligare bostadshus till turister. Andra har skärpt reglerna för hur det är tillåtet att campa och övernatta.

Árborg - en sydisländsk kommun med tätorterna Selfoss, Eyrarbakki och Stokkseyri - agerar nu för att förhindra att turister övernattar på olämpliga platser. Kommunfullmäktige har efter ett förslag från Självständighetspartiets Ásta Stefánsdóttir ändrat den lokala ordningsstadgan.

I Árborg var det tidigare tillåtet att övernatta på allmän plats utanför tätbefolkade områden. I tätorter var det däremot bara tillåtet att övernatta på godkända platser, som till exempel campingplatser.

De nya reglerna förbjuder övernattning på allmän plats även utanför tätbefolkade områden. Även här måste turister övernatta på godkända platser.

Anledningarna är flera. Inte sällan ställer turister fordon i vägkanten över natten. Därmed kan de utgöra en trafikfara. Många campare efterlämnar också skräp - och ofta även avföring - eftersom de har slagit upp tältet på en plats där det varken finns toalett eller någonstans att slänga avfall.

De nya reglerna gäller tält, husbilar, campingvagnar, husvagnar och liknande. Den som bryter mot förbudet riskerar böter.