måndag 6 juni 2016

Egilsstaðir har tröttnat på campare - tar fram protestlapp

I Egilsstaðir har lokalbefolkning fått nog av turister som campar och övernattar på andra ställen än stadens campingplats. Nu har den lokala företagarföreningen tagit fram lappar som boende kan sätta på olämpligt parkerade fordon. Genom lapparna uppmanas turisterna att uppsöka campingplatsen, rapporterar Vísir.

Förra sommaren var det turister som bajsade i naturen som dominerade debatten om utländska besökare i landet. I år ser det ut att bli turister i campingbilar som blir säsongens främsta källa till irritation bland lokalbefolkningen.

Campingbilar - i regel skåpbilar som utrustats med bäddar och annan campingutrustning - har blivit ett allt vanligare alternativ för den som vill resa runt Island utan att ta in på hotell. Ofta är dock marknadsföringen vilseledande. I regel får besökare intrycket att det är fritt fram att parkera och övernatta var som helst. Så är det inte.

I de flesta isländska kommuner är det inom tätorter bara tillåtet att övernatta på platser avsedda för övernattning. I praktiken innebär det campingplatser. Ett syfte med regeln är att minska bekymret med besökare som annars skräpar ned och uträttar sina behov i naturen.

Nu får invånare i Fljótsdalshérað, där Egilsstaðir är centralort, möjlighet att protestera mot turister som övernattar på otillåtna ställen. I en lapp som tagits fram av den lokala företagarföreningen informeras de om att det inte är tillåtet att ställa bilen var som helst. De uppmanas också att i stället övernatta på ortens campingplats.

En av initiativtagarna är Ívar Ingimarsson. Han säger till Vísir att många invånare redan hämtat och använt lappar. Problemet är enligt honom störst med campingbilar:
"Det är sådana bilar som parkerar överallt inom kommungränsen. ... Turismen och även detta resesätt har exploderat. Vi upplever det mycket här. ... Vi vet att det inte finns toalett och andra saker i dessa bilar. Vi vill bara på ett positivt sätt påpeka att detta inte är vad invånarna vill. ... När man ser en sådan bil parkerad på en parkeringsplats eller vid kyrkan eller vid kommungränsen är det möjligt att sätta denna på turisternas ruta och då är det bara en vänlig uppmaning till dem. ... Tiden när människor kan slå sig ned var som helst är förbi. Hit kommer ett för stort antal för att det ska vara möjligt."
I Fljótsdalshérað säger ordningsstadgan att det i tätorter på kommunal mark bara är tillåtet att vistas i tält, husvagn och liknande på anvisade platser.