söndag 26 juni 2016

Guðni Th. Jóhannesson är Islands nya president

Guðni Th. Jóhannesson blir Islands sjätte president. Strax efter midnatt utropade sig den 48-årige historikern till segrare i gårdagens val. När de sex valkretsarna räknats färdigt får Guðni Th. Jóhannesson 39,1 procent. Tvåa blir Halla Tómasdóttir som efter en stark slutspurt får 27,9 procent. Han tar formellt över ämbetet från Ólafur Ragnar Grímsson den 1 augusti.

På Hótel Grand i Reykjavík hade flera hundra segervissa anhängare samlats för att fira Guðni Th. Jóhannesson. Men när de första siffrorna kom var det många som satte vitvinet i halsen. Guðni Th. Jóhannesson var visserligen i ledningen, men försprånget till Halla Tómasdóttir var bara någon ynka procent.

I takt med att kvällen blev natt ökade dock försprånget. När Guðni Th. Jóhannesson själv anlände till valvakan vågade han efter en stund säga att han hade en ointaglig ledning. Gästerna hyllade inte bara den nyvalda presidenten. De gratulerade honom också på hans 48-årsdag.

Ända sedan Guðni Th. Jóhannesson bestämde sig för att ställa upp har han haft ett stort försprång i opinionsmätningarna. På valdagen hade stödet närmast halverats jämfört med de första undersökningarna. Även om nog många hade förväntat sig en seger med bredare marginal så var den ändå ohotad med 39,1 procent.

Halla Tómasdóttir har de senaste veckorna sett stödet växa kraftigt från mätning till mätning. I någon mån framstod hon som gårdagens segrare eftersom hon inte varit i närheten av 27,9 procent i någon väljarbarometer.

I debatterna har Halla Tómasdóttir varit saklig och positiv. Men i synnerhet har hon undvikit att ge sig in i den pajkastning som vissa av kandidaterna ägnat sig åt. Där somliga sjunkit djupt ned i vad Stefan Löfven skulle kalla för käbbel framstod hon som mogen, förnuftig och välformulerad. Har dessutom på ett sätt som förefallit ärligt försökt surfa på den underdogvåg som skapats av fotbollslandslagets framgångar.

Andri Snær Magnason får 14,3 procent. I de två Reykjavíkvalkretsarna har stödet för honom varit nästan dubbelt så högt, medan det har varit betydligt svagare på landsbygden. Stämpeln som en kandidat för unga huvudstadsbor lyckades han alltså inte tvätta bort.

Davíð Oddsson får 13,7 procent. Det kan inte beskrivas som annat än ett fiasko för den tidigare statsministern. Som jämförelse har det egna partiet, Självständighetspartiet, ett nästan dubbelt så starkt stöd i opinionen. Hans taktik att försöka svartmåla Guðni Th. Jóhannesson fungerade uppenbart inte alls. Kanske tyckte för många väljare att det föreföll underligt när han ville diskutera Guðni Th. Jóhannessons uttalanden om Icesave, men hävdade att det saknade betydelse att diskutera hans eget stöd till USA:s invasion i Irak, ett beslut som han som statsminister tog utan att vända sig till alltinget.

Sturla Jónsson får 3,5 procent - klart bättre än i opinionsmätningarna. Därefter följer Elísabet Jökulsdóttir med 0,7 procent, Ástþór Magnússon med 0,3 procent, Guðrún Margrét Pálsdóttir med 0,3 procent och Hildur Þórðardóttir med 0,2 procent.

Valdeltagandet ser ut att bli bättre än i förra valet, men hur högt det blir står klart först när alla förtidsröster räknats. Sannolikt blir det över 70 procent.

Guðni Th. Jóhannesson är i dag docent i historia vid Háskóli Íslands. Han tillträder formellt som president den 1 augusti. Åtminstone två tidigare presidenter har valts med mindre marginal. Vigdís Finnbogadóttir hade 1980 en segermarginal på bara 1,5 procentenheter. Och 1952 hade Ásgeir Ásgeirsson en marginal på 3 procentenheter.

Eftersom Halla Tómasdóttir lockat många väljare på slutet är det troligt att försprånget för Guðni Th. Jóhannesson ökar när förtidsrösterna räknas. Om det växer över 11,8 procentenheter får han dessutom en större segermarginal än vad Ólafur Ragnar Grímsson hade 1996.

Siffrorna ovan gäller efter 185 390 räknade röster. Samtliga valkretsar är färdigräknade. Valdeltagandet blev överraskande höga 75,7 procent.

Texten har uppdaterats med nya siffror.

Här kan du läsa mer om presidentvalet.