måndag 27 juni 2016

Guðni Th. Jóhannesson vill bli president som enar Island

En president som enar i stället för att splittra, men som inte heller är rädd för att ta svåra beslut. Så beskrev Guðni Th. Jóhannesson sitt framtida ämbete när han i går eftermiddag tog emot gäster i hemmet i Seltjarnarnes. Något som kan bli komplicerat är enligt Guðni Th. Jóhannesson att bilda regering efter nästa alltingsval.

Med 39,1 procent av rösterna valdes Guðni Th. Jóhannesson, docent i historia vid Háskóli Íslands, till Islands president. Han efterträder Ólafur Ragnar Grímsson den 1 augusti - och han gör det som republikens hittills yngsta president. Guðni Th. Jóhannesson fyllde 48 år i går. Vigdís Finnbogadóttir var 50 år när hon tillträdde 1980.

Guðni Th. Jóhannesson hälsade i går eftermiddag traditionsenligt på besökare i hemmet i Seltjarnarnes. Där höll han också sitt första förberedda tal sedan segertalet under valvakan på lördagsnatten.

I sitt tal tackade Guðni Th. Jóhannesson för stödet. Han lovade att han skulle göra sitt bästa för att leva upp till det förtroende som han fått. Han sade också att han skulle lära sig ämbetet genom att lära sig av sina föregångare:
"Jag vill lära av historien samtidigt som jag optimistiskt ser framåt, och följer de goda exemplen från dem som tidigare har haft ämbetet som Islands president. Jag tror och litar på att vi vill fortsätta att leva i ett samhälle av medmänsklighet, rättvisa och jämlikhet. Vi vill också leva i ett samhälle av utveckling där människor får möjlighet att visa vad som finns inom dem i ett vackert land som vi njuter och nyttjar till allas förtjänst. Landet ska vi också efterlämna till kommande generationer så att även de får njuta det. ... I ett samhälle i full fart på väg in i framtiden blir det kanske allt svårare att ena oss. Kanske är det svårare för en president än tidigare att vara folkets enande symbol. Ambitionen bör dock även i fortsättningen vara lovvärd, att sträva efter att ena snarare än att splittra."
Ólafur Ragnar Grímsson har som president inte dragit sig för att ge sig in i debatten om aktuella politiska frågor. Under den tidigare rödgröna regeringens tid vid makten drev han i praktiken en egen utrikespolitisk linje. Han argumenterade bland annat för att Island skulle stå utanför EU. Dessutom motsatte han sig förslaget till ny grundlag.

Guðni Th. Jóhannesson ser ut att bli en mindre politisk president. Samtidigt är han medveten om att förväntningarna på presidenten har förändrats genom det sätt som Ólafur Ragnar Grímsson utövat ämbetet. En president som inte alls skulle överväga att till exempel inte underteckna lagar från alltinget om det folkliga motståndet är stort tillhör sannolikt historien.

I intervjuer under söndagen sade Guðni Th. Jóhannesson att han som president inte skulle vara rädd för att ta svåra beslut. Ett sådant skulle kunna bli regeringsbildningen vid nästa alltingsval. Presidenten är den som ger en statsministerkandidat uppdraget att bilda regering. Som opinionen ser ut i dagsläget skulle det kunna bli svårt att bilda en tvåpartiregering med majoritet i parlamentet - något som har varit den traditionella regeringskonstellationen på Island.

Den avgående presidenten Ólafur Ragnar Grímsson gratulerade i går Guðni Th. Jóhannesson till segern. Han önskade honom i ett brev "lycka på en ny resa":
"Jag gratulerar dig till att ha valts till Islands president och hoppas att framgång följer dig i den ansvarsfulla uppgift som snart tar vid. Det är en stor gåva att njuta ett sådant förtroende från det isländska folket."
Statsminister Sigurður Ingi Jóhannsson sade till RÚV att det var positivt att Guðni Th. Jóhannesson hade en god segermarginal. Han sade även att han såg fram emot konstruktiva diskussioner och goda relationer med den nya presidenten:
"Jag längtar efter att samarbeta med Guðni och det stämmer att statsministern och Islands president har en hel del kontakter och jag har haft utmärkta kontakter med Ólafur Ragnar och jag förväntar mig detsamma med Guðni. ... Jag anser att det har betydelse att man kan utbyta åsikter och även lägga fram vissa saker för varandra utan att man nödvändigtvis söker efter direkta råd."
Även från oppositionen uttrycktes förhoppningar om ett gott samarbete med den tillträdande presidenten. Katrín Jakobsdóttir, ledare för Gröna vänstern, sade i Morgunblaðið att hon var nöjd med valutgången. Oddný G. Harðardóttir, ledare för Socialdemokraterna, sade i Morgunblaðið att hon trodde att Guðni Th. Jóhannesson tack vare sina kunskaper om Islands historia skulle bli en framgångsrik president:
"Jag tror på att han kan skapa ro och enighet om ämbetet."
Även Grét­ar Þór Eyþórs­son, professor i statsvetenskap vid Háskólinn á Akureyri, sade i Morgunblaðið att han trodde Guðni Th. Jóhannesson likt företrädarna Vigdís Finnbogadóttir och Kristján Eldjárn skulle kunna bli en president som enar landet:
"Han har ett sådant uppförande och något slags aura omkring sig som jag tror kommer att hjälpa honom att få folket att stå bakom honom."
Här kan du läsa mer om presidentvalet.