fredag 24 juni 2016

Halla Tómasdóttir nu tvåa i isländska presidentvalet

Guðni Th. Jóhannesson har fortfarande ett stort försprång i opinionen inför morgondagens presidentval. Stödet för Halla Tómasdóttir fortsätter att öka och hon har nu passerat både Davíð Oddsson och Andri Snær Magnason. Samma tendens finns i nya mätningar gjorda av både Fréttablaðið och av Félagsvísindastofnun på uppdrag av Morgunblaðið.

Inför morgondagens presidentval pekar allt på att Guðni Th. Jóhannesson kommer att väljas till Ólafur Ragnar Grímssons efterträdare. Stödet för honom har dock minskat stadigt under de senaste veckorna. Alltjämt har han dock ett försprång på närmare 30 procentenheter mot de främsta utmanarna.

Det enda som skulle kunna fälla Guðni Th. Jóhannesson är ett mycket lågt valdeltagande. Visserligen har ovanligt många förtidsröstat, men frågan är hur många som tar sig till vallokalerna i morgon. Ett lågt valdeltagande skulle sannolikt gynna Davíð Oddsson. Han är starkast bland äldre islänningar och de röstar i större utsträckning än yngre.

I Félagsvísindastofnuns mätning får Guðni Th. Jóhannesson nu 45,9 procent. Det är en minskning med 9,2 procentenheter jämfört med den opinionsundersökning som gjordes för tio dagar sedan.

Halla Tómasdóttir har de senaste veckorna lockat allt fler väljare. För första gången är hon nu tvåa efter Guðni Th. Jóhannesson. Stödet för henne ökar med 4 procentenheter till 16,3 procent. Hon passerar därmed Davíð Oddsson som får 16 procent, en ökning med 0,1 procentenhet. Andri Snær Magnason får 15,7 procent, en uppgång med hela 4,7 procentenheter.

Övriga fem kandidater har bara svagt stöd. Sturla Jónsson får 3,7 procent, en ökning med 1,5 procentenheter. Därefter följer Ástþór Magnússon med 1,4 procent (-0,3), Elísabet Jökulsdóttir 0,6 procent (-0,5), Hildur Þórðardóttir 0,3 procent (+0,1) och Guðrún Margrét Pálsdóttir 0 procent (-0,5).

I Fréttablaðið får Guðni Th. Jóhannesson 49 procent, en tillbakagång med 7 procentenheter jämfört med den mätning som gjordes för en vecka sedan. Såväl i Fréttablaðið som hos Félagsvísindastofnun har han alltså inte längre en majoritet av väljarna bakom sig.

Den största förändringen svarar Halla Tómasdóttir för. Stödet för henne ökar med hela 10 procentenheter till 19,6 procent. Även hos Fréttablaðið är det första gången hon är tvåa efter Guðni Th. Jóhannesson. Avståndet mellan de två är dock 29,4 procentenheter.

Andri Snær Magnason backar 0,2 procentenheter till 12,9 procent. Han passerar ändå Davíð Oddsson, som förlorar hela 3,7 procentenheter till 12,4 procent. Det är också första gången som Davíð Oddsson placerar sig som nummer fyra i en opinionsmätning.

Dessa fyra kandidater har nästan 95 procent av islänningarna bakom sig. Sturla Jónsson får 2,5 procent, en tillbakagång med 0,4 procentenheter. Därefter följer Ástþór Magnússon med 1,7 procent och Elísabet Jökulsdóttir med 1,5 procent. Både Hildur Þórðardóttir och Guðrún Margrét Pálsdóttir får 0 procent.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.