torsdag 16 juni 2016

Jämnare bakom Guðni Th. Jóhannesson i presidentvalet

Guðni Th. Jóhannessons ledning inför presidentvalet nästa lördag minskar. Men det är ingen av utmanarna som är på väg att komma i kapp. I stället blir det allt jämnare mellan Davíð Oddsson, Andri Snær Magnason och Halla Tómasdóttir. Tillsammans samlar de fyra kandidaterna över 95 procent av väljarsympatierna. Det visar en mätning utförd av Gallup på uppdrag av RÚV.

Presidentvalet den 25 juni kommer allt närmare. Och allt mer talar för att den avgående presidenten Ólafur Ragnar Grímssons efterträdare blir Guðni Th. Jóhannesson. Visserligen sjunker stödet för honom sakta, men ingen av de övriga kandidaterna är nära att kunna hota honom.

När Davíð Oddsson meddelade sin kandidatur såg det ut som att valet skulle kunna bli en duell mellan honom och Guðni Th. Jóhannesson. Davíð Oddsson har - som opinionsmätningarna visar - alltjämt en hel del anhängare, men som chefredaktör för Morgunblaðið och tidigare statsminister och centralbankschef är han också en av landets mest kontroversiella och avskydda personer.

Det folkliga stödet för Davíð Oddsson ser dock inte ut att vara i närheten av att räcka till. Därmed blir presidentvalet heller inte en folkomröstning för eller mot Davíð Oddsson. Det gör i sin tur att de som inte kan tänka sig honom som president inte ser det som nödvändigt att lägga sin röst på Guðni Th. Jóhannesson eftersom han ändå ser ut att gå mot en säker seger. I stället för att i praktiken rösta mot Davíð Oddsson kan de rösta för någon av de övriga kandidaterna.

Med knapp marginal har Guðni Th. Jóhannesson alltjämt egen majoritet. Han får nu 51 procent, en tillbakagång med 5,7 procentenheter jämfört med den mätning som slutfördes för en vecka sedan.

Även stödet för Davíð Oddsson minskar. Han får 16,4 procent, ett tapp på 3,9 procentenheter jämfört med Gallups senaste mätning.

Avståndet mellan Davíð Oddsson och trean Andri Snær Magnason är nu inom den statistiska felmarginalen. Andri Snær Magnason får 15,5 procent, en ökning med 4,9 procentenheter. Halla Tómasdóttir fortsätter att närma sig topptrion och får nu 12,5 procent, en uppgång med hela 5 procentenheter.

Andri Snær Magnason och Halla Tómasdóttir är mätningens stora vinnare. Tillsammans med Guðni Th. Jóhannesson och Davíð Oddsson har de över 95 procent av väljarsympatierna. Övriga fem kandidater har knappt 5 procent av opinionen bakom sig.

Sturla Jónsson får 2,7 procent, en minskning med 0,3 procentenheter. Därefter följer Elísabet Jökulsdóttir med 1,1 procent (+0,7), Ástþór Magnússon med 0,5 procent (-0,3), Guðrún Margrét Pálsdóttir med 0,3 procent (-0,3) och Hildur Þórðardóttir med 0,2 procent (oförändrat).

Davíð Oddsson har dubbelt så starkt stöd bland manliga väljare. För Halla Tómasdóttir är situationen den motsatta. Hon lockar mer än dubbelt så många kvinnliga väljare. Davíð Oddsson är starkast bland islänningar som har fyllt 65 år medan Andri Snær Magnason framför allt tilltalar väljare under 25 år. På samma sätt lockar han flest storstadsväljare och högskoleutbildade medan Davíð Oddsson har ett starkare stöd på landsbygden och bland personer med grundskoleutbildning.

Guðni Th. Jóhannesson har en majoritet av oppositionsväljarna bakom sig. Bland regeringspartiernas anhängare är Davíð Oddsson starkast. Stödet för honom hos oppositionen är dock nästan obefintligt. Andri Snær Magnason har i sin tur få sympatisörer bland Självständighetspartiets och Framstegspartiets väljare.

Av de islänningar som i förra valet röstade på Ólafur Ragnar Grímsson tänker 44 procent nu lägga sin röst på Guðni Th. Jóhannesson och 30 procent på Davíð Oddsson. De som 2012 i stället röstade på huvudutmanaren Þóra Arnórsdóttir väljer nu Guðni Th. Jóhannesson (62 procent) och Andri Snær Magnason (22 procent).

Här kan du läsa mer om opinionsläget.