onsdag 15 juni 2016

Piratpartiet ökar gapet till Självständighetspartiet

Piratpartiet befäster positionen som Islands största parti. I en opinionsmätning utförd av Félagsvísindastofnun ökar avståndet till Självständighetspartiet med 2,8 procentenheter till hela 7,2 procentenheter. Samtidigt fortsätter Renässans att växa och är nu femte största parti med 9,1 procent av väljarsympatierna. Det uppger Morgunblaðið.

Direkt efter regeringskrisen i början på april dalade stödet för Piratpartiet. Självständighetspartiet återtog positionen som störst i landet. Men nu har trenden vänt ännu en gång. I Félagsvísindastofnuns mätning för en vecka sedan var Piratpartiet störst på nytt. Och det håller i sig.

Piratpartiet får nu 29,9 procent av väljarsympatierna, en ökning med 1,6 procentenheter jämfört med förra mätningen. Självständighetspartiet förlorar 1,2 procentenheter till 22,7 procent.

Gapet mellan ettan och tvåan är nu 7,2 procentenheter. Den senaste veckan har Piratpartiet utökat försprånget till Självständighetspartiet med 2,8 procentenheter.

Ett annat utropstecken i mätningen är de fortsatta framgångarna för Renässans. Det nybildade högerpartiet får 9,1 procent, en uppgång med 1,2 procentenheter. I dagsläget är partiet femte störst i landet.

Före kommer Gröna vänstern med 15,9 procent - en minskning med 0,6 procentenheter - och Framstegspartiet, som backar 0,7 procentenheter till 11,1 procent.

Socialdemokraterna och Ljus framtid fortsätter att kämpa mot svaga opinionssiffror. Socialdemokraterna ökar med 0,4 procentenheter till 7,6 procent medan Ljus framtid förlorar 0,9 procentenheter och nu har stöd av 2,9 procent av väljarkåren.

Några andra partier är inte i närheten av alltingets femprocentsspärr. Gryning får 0,2 procent och Folkfronten 0,1 procent.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.