fredag 10 juni 2016

Rastplats i Mjóifjörður stängs under fåglarnas häckningstid

Bron över Mjóifjörður i Västfjordarna kortade avståndet mellan Ísafjörður och Hólmavík med tre mil. Men alla har inte varit nöjda med bygget. Samtidigt anlades en rastplats på Hrútey i fjorden. Där har allt fler stannat för att titta på de ejdrar som häckar på ön. Men nu har ägaren Reynir Bergsveinsson fått Vegagerðin att stänga rastplatsen under häckningstiden, skriver Morgunblaðið.

När bron över Mjóifjörður restes 2009 användes Hrútey mitt i fjorden för att underlätta bygget. Tidigare hade ön saknat förbindelse med fastlandet. Nu byggde Vegagerðin dessutom en rastplats på ön.

Reynir Bergsveinsson, som länge samlat dun från de ejdrar som häckar på Hrútey, har inte alls varit nöjd med rastplatsen. Han säger i Morgunblaðið att han anser att de bilister som stannar stör fågellivet på ön:
"Jag vill definitivt få bort rastplatsen från ön. Det finns rastplatser över hela landet, men det är vårdslöst att anlägga en sådan plats mitt i ett fågelparadis."
Reynir Bergsveinsson vände sig först till polisen med sitt klagomål. Därefter skickades frågan vidare till Vegagerðin som tog beslut om att stänga rastplatsen under juni månad för att inte häckande fåglar ska störas av bilister, rapporterar Morgunblaðið.