måndag 27 juni 2016

Renässans fjärde störst på Island i ny opinionsmätning

Renässans är nu Islands fjärde största parti. Väljarstödet för det nybildade högerpartiet stiger i en opinionsmätning utförd av Félagsvísindastofnun till 9,7 procent. Samtidigt rasar stödet för Självständighetspartiet till låga 19,7 procent. Med 28 procent av opinionen behåller Piratpartiet positionen som störst i landet. Det rapporterar Morgunblaðið.

Både Piratpartiet och Självständighetspartiet backar i opinionen. Men Självständighetspartiet förlorar fler väljare än Piratpartiet. Därför ökar också avståndet mellan de två. Piratpartiets försprång är nu 8,3 procentenheter. Piratpartiet har nu 28 procent mot 19,7 procent för Självständighetspartiet.

Nedgången är 1,9 procentenheter jämfört med 3 procentenheter för Självständighetspartiet jämfört med den mätning som utfördes för tio dagar sedan. Det har spekulerats i att Självständighetspartiets nedåtgående trend i viss mån skulle kunna förklaras av Davíð Oddssons kandidatur i presidentvalet. Hans återinträde på den politiska scenen skulle i så fall ha varit negativt för partiet eftersom han så starkt förknippas med finanskraschen.

Gröna vänstern är näst största oppositionsparti. Stödet ökar med 1,6 procentenheter till 17,5 procent.

Nybildade Renässans är nu Islands fjärde största parti. Stödet är nu 9,7 procent, en uppgång med 0,6 procentenheter. Partiet grundades av avhoppare från Självständighetspartiet som var missnöjda med Europapolitiken och handelsfrågor. Renässans har en liberal profil, håller dörren öppen för EU-inträde och vill avveckla många handelshinder.

Framstegspartiet backar med 1,6 procentenheter till 9,6 procent. Socialdemokraterna ökar med 1,4 procentenheter till 9 procent.

Ljus framtid vinner 1,6 procentenheter och får nu 4,5 procent. Det är dock inte tillräckligt för att ta sig över femprocentsspärren till alltinget.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.