måndag 20 juni 2016

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson delar Framstegspartiet

Både i Ísafjörður och Fljótsdalshérað vill lokalpolitiker att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson avgår som ledare för Framstegspartiet. Skälet är missnöje med hur han har hanterat avslöjandena om kopplingar till bolag i skatteparadis. I stället vill de att Sigurður Ingi Jóhannsson tar över som partiledare. Men Sigmundur Davíð Gunnlaugsson överväger inte att avgå.

När Sigmundur Davíð Gunnlaugsson efter sju veckors frånvaro återvände till alltinget var det utan att erkänna några misstag. Alltjämt hävdade han att avslöjandena om hans egna kopplingar till bolaget Wintris Inc. i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna var en planerad medieattack. Han ansåg också att regeringen aldrig gett något bindande löfte om nyval till hösten.

I april avgick Sigmundur Davíð Gunnlaugsson som statsminister sedan det avslöjats att han tillsammans med sin hustru ägt Wintris Inc. Han har sedan dess publicerat vissa uppgifter om sin privatekonomi, men inte alls de dokument som efterfrågats. Exempelvis offentliggjorde han enbart självdeklarationer för de år då han redan sålt sin del i Wintris till hustrun. Om han faktiskt deklarerat för innehavet i Wintris är alltjämt ett frågetecken. Ett annat är om han kvarstår som firmatecknare för Wintris.

För två veckor sedan talade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson vid ett partistyrelsemöte. Ännu en gång tog han upp turerna kring Wintris Inc. På nytt sade han att avslöjandena var en del i en medial kampanj riktad mot honom själv och mot Framstegspartiet. Han ansåg att syftet med det program där uppgifterna avslöjades enbart var att smutskasta honom.

Jóhannes Kr. Kristjánsson, den isländske journalist som gjorde den intervju där Sigmundur Davíð Gunnlaugsson reste sig och gick, kommenterade påståendena på Facebook. Han publicerade bland annat mejl som visade att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson vid sex ytterligare tillfällen tillfrågats om intervjuer om Wintris. Inte heller hade han lämnat de uppgifter om bolaget som efterfrågats.

Efter partistyrelsemötet sade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson till Vísir att stödet för att han skulle fortsätta som ordförande var starkt. Bara några få ska ha sagt att de ville se en annan ledare. Statsminister Sigurður Ingi Jóhannsson, som också är partiets vice ordförande, sade till RÚV att han stod bakom Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

Alltingsledamoten Höskuldur Þórhallsson hade en annan bild av mötet. Han sade i Fréttablaðið att hård kritik riktats mot Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Dessutom oroade han sig över läget inom Framstegspartiet:
"Det finns uppenbarligen en avsevärd underström inom partiet och det framkom på mötet. ... Om jag ska säga som det verkligen är så har jag aldrig blivit vittne till en liknande ledardyrkan som tycks finnas inom en mycket liten men duktig grupp inom Framstegspartiet. ... Jag förnekar inte att jag är mycket bekymrad över partiet som läget är just nu. Jag anser att vi noga behöver fundera över hur vi vill gå till val. Om vi vill gå till val och diskutera goda saker, tala om framtiden och det som har gått bra, eller om vi vill diskutera Panamadokumenten och vara i ständig försvarskamp. Jag tror att valrörelsen skulle kunna, om det fortsätter så här, handla om det, men jag hoppas inte det."
Kritiken kom även utifrån de egna leden. Decode-chefen Kári Stefánsson, som under våren öppet grälat med Sigmundur Davíð Gunnlaugsson om resurser till sjukvården, skrev i Fréttablaðið att partiet borde göra sig av med honom. Det vore enligt Kári Stefánsson pinsamt för Island att inte bli kvitt en politiker som resten av världen betraktar som en "ljugande fåne":
"Dessutom visade det sig så att inspelningen av Sigmundur Davíð, Islands statsminister, där han hjälplös satt framför kameran och stakade sig och ljög spreds över hela världen och ledde till att komiker i tv och radio, från Island till Australien, hånade honom, nation och folk. Det går därför att argumentera för att Sigmundur Davíð inte bara gjorde i sina egna byxor, utan i byxorna till ett helt folk."
Gunnar Smári Egilsson, chefredaktör för Fréttatíminn, skrev på Facebook att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson inte tycks ha lämnat bajsåldern. Trots att han gjort på sig - eller snarare gjort bort sig - förväntade han sig att hyllas:
"Detta tycks vara den tidigare statsministerns personliga utvecklingstillstånd. Han har bajsat i byxorna men vill ändå att Framstegspartiet kramar honom. Och helst hela folket. Han nöjer sig inte med villkorad kärlek. Han vill vara älskad trots att han har bajsat på sig."
Att det bland många gräsrötter finns ett stort missnöje med Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är uppenbart. Men exakt hur stort det är kommer framtiden att utvisa. Avhoppen och kritiken mot partiledaren fortsätter dock.

I Fljótsdalshérað - i den nordöstra valkretsen som är Sigmundur Davíð Gunnlaugssons egen - har fem personer som kandiderade för Framstegspartiet i senaste kommunalvalet bestämt sig för att begära utträde. Beslutet är enligt RÚV en följd av missnöjet med Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och hans hantering av Panamaskandalen.

Lokalavdelningen i Ísafjörður kräver enligt Vestfirðir partiledarens avgång. Ett sådant uttalande ska ha skickats till partiledningen efter ett möte. Lokalavdelningen vill att Sigurður Ingi Jóhannsson tar över ordförandeskapet.

Klart är att Sigurður Ingi Jóhannsson inte backat från löftet om nyval i höst. Det löftet från regeringen gäller alltjämt. Det säger han till Vísir. Och det är därmed åtminstone en punkt där han och Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har olika uppfattningar.

Här kan du läsa mer om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Framstegspartiet.