lördag 11 juni 2016

Sju av åtta islänningar vill behålla presidenten

Sju av åtta islänningar vill att presidentämbetet ska finnas kvar. Bara var åttonde anser att ämbetet bör läggas ned. Män är mer positiva än kvinnor till att skrota ämbetet. Det visar en opinionsundersökning utförd av Fréttablaðið.

Bara två veckor återstår till det isländska presidentvalet. För första gången sedan 1996 kommer Island då att få en ny statschef. I dagsläget pekar allt på att Guðni Th. Jóhannesson blir Ólafur Ragnar Grímssons efterträdare.

Bland islänningarna finns det ett starkt stöd för att behålla det nuvarande statsskicket. Hela 86,3 procent svarar nej på frågan om de vill lägga ned presidentämbetet. Bara 13,7 procent svarar ja på samma fråga.

Stödet för ämbetet är större bland kvinnor än bland män. Det är 11,7 procent av kvinnorna som vill skrota ämbetet mot 15,6 procent av männen.

Om även osäkra väljare räknas in blir det 78 procent som även i fortsättningen vill att Island ska styras av en president medan 12 procent vill lägga ned ämbetet. Vidare är 9 procent osäkra medan 1 procent inte ville svara på frågan.

Här kan du läsa mer om presidentvalet.