fredag 1 juli 2016

Frågestund med Islandsbloggen

Funderingar om att köpa eller hyra bostad i Reykjavík, om att ta med hunden till Island och om vilken musik som används i dokumentären om de isländska herrarnas väg till fotbolls-EM är några frågor som dykt upp på sistone. Om du mejlar xislandsbloggenx@gmail.com (plocka bort alla x ur mejladressen) kan du få svar på dina frågor om Island.

Fråga: Jag undrar om ni har tips på företag som importera isländs fisk för vidare försäljning till butik i Sverige.
Svar: Den enda importören jag känner till som säljer till butiker är Grimsis.

Fråga: Jag har funderat lite över att flytta till Island för ett par månader. Jag har alltid varit fascinerad av den Isländska naturen och eftersom både Sverige och Island är båda Nordiska länder kanske de inte skiljer sig åt så fruktansvärt mycket.
Min fråga är; Finns det en bra hemsida där man kan söka efter tillfälliga lägenhetsuthyrningar (hybel/rum/lägenhet)? T.ex. som finn.no i Norge. Samt är det svårt som svensk utan kunskap i Isländska att hitta ett ströjobb?
Svar: Ströjobb i till exempel butiker, hotell och restauranger ska inte vara något problem att hitta. Så länge du talar engelska kan du få enklare jobb. Den isländska arbetsförmedlingen Vinnumálastofnun listar lediga jobb på sin webbplats. Du kan räkna med att annonser skrivna på engelska kommer från arbetsgivare som är beredda att anställa personer som inte talar isländska. Hyresmarknaden i Reykjavík är tyvärr kaotisk - priserna är höga eftersom efterfrågan på hyreslägenheter är mycket större än tillgången. På Bland hittar du lägenheter som hyrs ut av privatpersoner.

Fråga: Först och främst, tack för Islandsbloggen! Är en guldgruva för alla som är intresserade av Island. Det inkluderar mig och min familj eftersom snart flyttar vi till Island. Via din blogg har vi fått möjlighet att lära känna Island på distans och vi ser framemot att göra det på plats också! Jag ville fråga dig om du har några tips för bostadssökandet? Vi vill gärna köpa lägenhet/hus men kan också tänka oss att hyra till en början. Finns det pålitliga företag som skulle kunna hjälpa med det? Vi kommer till Island för att försöka hitta ett boende. Tror du att vi kan hitta något på en vecka eller behöver vi stanna längre?
Svar: Om det är Reykjavíkområdet ni tänker flytta till så är bostadsmarknaden tyvärr ganska hemsk. Trots att priserna stigit kraftigt de senaste åren är det ofta ett bättre alternativ att köpa än att hyra. På Island finns ingen allmännytta eller traditionella bostadsbolag enligt svensk modell. De företag som hyr ut bostäder har främst dykt upp efter krisen där de köpt upp fastigheter som de hyr ut för något som närmast kan liknas vid ockerpriser. Trycket är särskilt hårt på mindre lägenheter i centrala Reykjavík. Men om ni kan betala uppåt 15 000 svenska kronor i månaden för en trea så går det att hitta hyreslägenheter, men det är många som är med och slåss om kontrakten.
Här är några förmedlare av hyreslägenheter (webbplatserna i regel bara på isländska):
Leigulistinn
Leiga
Til leigu
Heimavellir
Webbplatser med privatannonser (här kan du även själv annonsera efter bostad):
360
Bland
Webbplatser med mäklarannonser (även säljannonser):
Vísir
Morgunblaðið
Om ni verkligen jagar och är förberedda så borde ni kunna hitta något vettigt på en vecka. En idé kan vara att kontakta en mäklare som kan kolla vad som finns som motsvarar era önskemål. Utanför Reykjavíkområdet är det betydligt lättare att hitta bostad. Även på landsbygden är utbudet av hyresbostäder ganska litet. En sak som är bra att ha i åtanke är att Island just nu har kapitalkontroller som reglerar hur pengar får föras in och ut ur landet. För att kunna köpa en bostad behöver ni tillstånd från centralbanken för att kunna föra in köpesumman i landet. Det är dock en formalitet som mäklaren säkert kan hjälpa till med.

Fråga: Vänder mig till dig ang. tillvägagångssätt gällande lägenhetsköp på Island. Finns det några speciella regler att förhålla sig till? Hur fungerar tex. budgivningen? Är man bunden till köp vid lämnat bud? Har hört att oftast går priset ner på utsatta priser. Tänkte inte låna pengar på Island. Hur ser regler ut vid uthyrning av lägenhet? Om den mestedels ska vara uthyrd, behöver jag då betala skatt på Island eller tar jag upp det på deklarationen i Sverige? Vet att du tidigare berättat om avskaffande av kapitalkontroller. Detta verkar gå trögt. Antar att man måste vända sig till den isländska centralbanken för att få ett godkännande gällande införande av kapital i landet, eller hur?
Svar: Kapitalkontrollerna finns fortfarande kvar, så i dagsläget behöver du godkännande från centralbanken för att föra in pengar i landet. Regeringen har dock påbörjat processen att avskaffa kapitalkontrollerna. Om det blir helt och hållet eller delvis återstår att se, men det händer i alla fall saker på den fronten. Själva försäljningsprocessen är lite annorlunda. I regel lämnas skriftliga bud - som är bindande men kan lämnas med vissa förbehåll - med hjälp av mäklare. Om du backar från ett bud kan du bli skadeståndsskyldig. Om du hyr ut fastigheten beskattas du på överskottet på samma sätt som om den hade varit belägen i Sverige.

Fråga: Jag har försökt att hitta kostnader för att ta med mig hund till Island. Jag har läst på forum att det kostar runt 10.000 - 15.000 kr men jag har oc så fått att det kostar runt 200.000 kronor. Är det möjligt? Vem importerar då? Var kan jag hitta seriösa kostnader? Det jag undrar över kostnaderna är när de sitter i karantän. Vet du hur det funkar med karantän om man sedan ska ta hunden ifrån Island, är det karantän och samma regler som gäller då
Svar: För det första behöver du boka plats i mycket god tid. I dagsläget finns inga lediga platser för hundar förrän i december med utskrivning efter nyår. Hundar tas emot tre dagar i månaden. Inga andra införseldagar är tillåtna. Små hundar kostar 180 000 isländska kronor för fyra veckors karantän, mellanstora hundar 205 000 och stora hundar 230 000 (alltså mellan 12 000 och 15 000 svenska kronor). I samband med bokningen betalar du en deposition på 30 000 ÍSK som räknas in i totalpriset. Dessutom är vissa raser förbjudna, till exempel renrasiga eller blandningar med pitbull terrier och dogo argentino.
Att resa tillbaka till Sverige med en svensk hund som varit på Island är inte alls lika krångligt. Kraven för att få föra in djuret är att det är id-märkt, att det har en giltig vaccination mot rabies, att det har ett EU-pass för sällskapsdjur och att det anmäls till tullen. Mer information om det finns hos Jordbruksverket.

Fråga: Efter ringvägen kommer vi att utmana oss själva och vandra till Seljavallalaug för ett dopp! Hoppas det är ok för en grupp ovana fjällvandrare...våra vuxna elever har inte mycket erfarenheter av friluftsliv, däremot är dom av ett tufft virke så det kommer säkert gå bra. : )Har vikt 2 timmar till det och tänker att vi ska värma upp oss i utställningen om Eyafjällajökull Erupts. Pedagogisk val att ta den efter vår tur.  : )Tror du det är möjligt att ta sig dit från parkeringen  (?) och tillbaka på 2 timmar, inkl. ett dopp?
Svar: Du behöver inte bekymra dig om Seljavallalaug. Lite beroende på var du ställer bilen är det 5 till 15 minuters promenad till badet. Det finns en bra stig hela vägen fram, så två timmar är inget problem. Omklädningsrummen kan ibland vara lite sunkiga, men badet är ett av landets bästa. Du kan köra hela vägen fram till fritidshusen märkta A, B och C. Om du kollar den här kartan i stället för Google ser du mycket bättre - badet är den lilla byggnaden uppe i högra hörnet.
Kör så här (ringvägen i riktning mot Vík): Sväng in på väg 242 strax efter Þorvaldseyri. Fortsätt rakt fram mot Seljavellir på väg 2311 i stället för att följa 242 mot Raufarfell. Strax före gården Seljavellir svänger du höger och följer den lilla vägen så långt du kan för att komma så nära badet som möjligt. Om det är vinter när ni åker finns det en risk för att den sista stumpen inte är plogad eftersom det bara ligger sommarstugor på vägen.

Fråga: Jag vill veta om det finns någon portal för att sälja och exportera en bil till Island. Motsvarande blocket.
Svar: Islands motsvarighet till Blocket är Bland. Webbplatsen är dock enbart på isländska och du behöver registrera ett konto för att kunna annonsera. Men det kanske du kan få hjälp med. Tänk också när du bestämmer pris på att utöver transportkostnader tillkommer också tull för bilar som förs in i landet.

Fråga: Jökulsarlon. Jag undrar vad man gör? Det läggs ut en "breakwater" i utloppet från lagunen sedan en vecka.
Svar: Det här är något som görs med några års mellanrum. Jorden fungerar som ett slags stopp för större isberg som därmed inte kan spolas ut ur lagunen på ett sätt som hotar vägbron. Eventuella stora isberg fastnar, smälter och lossnar inte förrän de är så små att de inte kan hota bron.

Fråga: Vi är en barnfamilj som ska resa till Island på fredag (1 juli). Vi är måttligt fotbollsintresserade, men nu när det går så bra för Island i EM har vi börjat tycka att det är spännande. Så vitt vi förstår är det kvartsfinal på söndag och det skulle vara kul att få se den tillsammans med islänningar. Tips på lämplig lokal att se matchen? (Det bör inte finnas risk att det bli stökigt, eftersom vi har med barnen.)
Svar: Det är mest barer som visar fotbolls-EM och dit får inte barnen följa med. Så bästa alternativet är att se matchen på storbildsskärm utomhus. I måndags samlades över 10 000 personer för att se matchen på Arnarhóll i Reykjavík. Även kvartsfinalen kommer att visas där. Arnarhóll ligger i Reykjavíks centrum. Om ni inte är i Reykjavík visas matchen på storbild även i Garðalundur i Akranes, på Stakkagerðistún på Heimaey, på Thorsplan i Hafnarfjörður och sannolikt även på Ráðhústorgið i Akureyri.

Fråga: Island fotboll dokumentär "Lagerbäck en framgångssaga" Kan du tala om vilketn musik somspelades? Den musiken jag menar börjar ca 51 min in i programmet.
Svar: Det är Óðinn Valdimarsson som sjunger "Ég er kominn heim" ('Jag har kommit hem'). Låten är inspelad 1960, men har gjorts i många andra versioner av olika isländska artister efter det. De isländska supportrarna brukar också sjunga låten före matcher.