onsdag 27 juli 2016

Jobb i fara när fiskekvot säljs från Þorlákshöfn

Ett sextiotal jobb riskerar att försvinna från Þorlákshöfn. Det skuldsatta rederiet Hafnarnes VER säljer en kvot på 1 600 ton till fiskerijätten HB Grandi. Priset för kvoten är närmare 4 miljarder isländska kronor. Efter nyår flyttar HB Grandi kvoten från Þorlákshöfn till Vopnafjörður. Om inte Hafnarnes VER kan skaffa nya kvoter kan en av ortens största arbetsgivare snart vara historia.

HB Grandi är redan det största företaget inom den isländska fiskeindustrin. I går blev det klart att HB Grandi växer ytterligare. Företaget köper en kvot motsvarande 1 600 ton torsk från Hafnarnes VER i Þorlákshöfn. Priset är 3,95 miljarder isländska kronor.

Omkring hälften av kvoten består av just torsk. Andra arter i kvoten är sej och långa. Med tillskottet har HB Grandi totala kvoter motsvarande 45 400 ton torsk. Det betyder att bolaget enligt ett börsmeddelande nu äger 11,1 procent av de fiskekvoter som finns ute på marknaden.

Kvoten kommer att placeras hos HB Grandi i Vopnafjörður, en ort på nordöstra Island där det gjorts stora investeringar. Syftet uppges vara att se till så att fisket i Vopnafjörður stannar kvar på samma nivå utan att bolaget behöver flytta kvoter dit från andra orter.

Efter att affären blivit känd sjönk värdet för aktier i HB Grandi på den isländska börsen. Vid stängningsdags i går var aktiekursen 31,45 isländska kronor, en nedgång med 1,72 procent.

Kvoten försvinner från Þorlákshöfn vid nyår. Fram till dess kan Hafnarnes VER jaga nya kvoter för att ersätta dem som försvunnit. Om inte det lyckas har bolaget bara mindre kvoter kvar utöver fisket av havskräfta och sjögurka. Då är de sextiotalet anställdas jobb i akut fara.

Ólafur Hannesson är vd för Hafnarnes VER. Han säger till RÚV att företaget inte hade något annat val än att sälja kvoten. Utan framgång ska han ha försökt sälja till ett bolag som skulle behålla den i Þorlákshöfn. Nu ska företaget försöka hitta nya kvoter:
"Och förhoppningsvis lyckas hålla de flesta i arbete fortsättningsvis. Det är det som är vår hjärtesak i detta, att behålla människors jobb."
Motivet till försäljningen är enligt Ólafur Hannesson stora skulder. För tio år sedan lånade Hafnarnes VER för att köpa kvoter som inte skulle försvinna från orten. I samband med finanskraschen fördubblades skulderna. Och företaget har fortfarande inte hunnit i kapp dem.

Därför hade banken nu ställt krav på att ekonomin skulle saneras. Ledningen hittade ingen annan lösning än att sälja kvoterna. Förhoppningen är att verksamheten ska kunna fortsätta som tidigare, men med en ny inriktning på fisket.

Nyligen har andra fiskekvoter sålts från Þorlákshöfn. Om Hafnarnes VER skulle lägga ned innebär det att en stor del av fiskeindustrin lämnar orten. Företaget har i dag ungefär lika många anställda på land och till havs. Hafnarnes VER är en av de största arbetsgivarna i Þorlákshöfn. Omkring var femtonde kommuninvånare jobbar åt företaget.

För kommunpolitikerna i Ölfus, där Þorlákshöfn är centralort, kom gårdagens besked som en överraskning. Kommunchefen Gunnsteinn Ómarsson säger till Vísir att försäljningen är "ett slag i ansiktet":
"Vi visste om att den ekonomiska situationen var svår, men inget hade sagts till oss. Det är ett hårt slag att fiskekvoterna försvinner härifrån."
Ölfus på sydvästra Island hade vid årsskiftet 1 956 invånare. Av dessa bodde 1 497 personer i Þorlákshöfn. I slutet av juni var nitton personer - fjorton män och fem kvinnor - registrerade som arbetslösa i kommunen.