fredag 29 juli 2016

McDonald's tänker inte återvända till Island

Kronan är stark, turisterna många och ekonomin het. Men McDonald's har inga planer på att återvända till Island. Det uppger en talesperson för snabbmatsjätten i Viðskiptablaðið. Kedjans tre sista restauranger stängdes i finanskraschens kölvatten. Efterföljaren Metro har gång på gång gått i konkurs. Även vd:n har begärts i personlig konkurs.

I september 1993 öppnade McDonald's på Suðurlandsbraut i Reykjavík. Den första gästen på restaurangen var dåvarande statsministern Davíð Oddsson. Han åt den första Big Mac-hamburgaren som serverades på Island.

Sexton år senare var McDonald's historia på Island. Franchisetagaren Jón Garðar Ögmundsson valde då att bomma igen de tre restauranger som snabbmatskedjan då hade i landet. Efter finanskraschen hösten 2008 blev det närmast omöjligt att driva restaurangerna vidare.

Krisen fick visserligen islänningarna att äta ute i mindre utsträckning, men det var inte det största problemet. Bekymret var i stället McDonald's regelverk som bland annat dikterade vilka varor som skulle användas på restaurangerna. För de isländska restaurangerna innebar det att majoriteten av det som serverades importerades från utlandet. I samband med finanskraschen gjorde kronans ras att importvarorna blev dubbelt så dyra.

Kostnaderna för att importera råvarorna fick Jón Garðar Ögmundsson att ge upp. Hösten 2009 öppnade han den inhemska kedjan Metro i de tre tidigare McDonald's-restaurangerna. Konceptet var närmast identiskt, men när han inte behövde vända sig till av snabbmatsjätten godkända leverantörer var det lättare att hålla priserna nere.

Metro har dock inte varit någon succé. I dag finns två av restaurangerna kvar. Konkurserna har avlöst varandra där verksamheten flyttats från bolag till bolag. Vid två tillfällen har Jón Garðar Ögmundsson dömts för skattebrott.

I februari i år begärdes Jón Garðar Ögmundsson dessutom i personlig konkurs. I konkursboet fanns inga tillgångar. Fordringsägarnas krav på honom uppgick till 166 miljoner isländska kronor.

Trots Metros svårigheter är det inte aktuellt med någon återkomst till Island för McDonald's. Det säger en talesperson för restaurangkedjan i Viðskiptablaðið:
"Hos McDonald's tar vi hänsyn till vissa saker när vi överväger att öppna i ett nytt marknadsområde eller i ett nytt land. Just nu har vi inga planer på att öppna restauranger på Island."
En hamburgare från McDonald's finns dock i landet. Hjörtur Smárason köpte för snart sju år sedan en av de sista hamburgarna som serverades av snabbmatsjätten på Island. I stället för att äta den förvarade han den i garaget i originalförpackningen tillsammans med en portion pommes frites inköpt vid samma tillfälle.

Hamburgaren och pommes fritesen finns sedan en tid tillbaka att beskåda på Bus Hostel i Reykjavík. Den som inte har möjlighet att se en av de sista McDonald's-hamburgarna som såldes på Island på plats kan följa den genom en webbkamera. 2 464 dagar efter att den lagades ser hamburgaren fortfarande förvånansvärt fräsch ut.

Här kan du läsa mer om McDonald's på Island och här mer om Metros konkurser.