torsdag 28 juli 2016

Naturbad vid Holuhraun inte längre så doppvänligt


För ett år sedan skapade Bárðarbunga ett nytt naturbad där lavafältet Holuhraun mötte glaciärälven Jökulsá á Fjöllum. Den heta lavan värmde vattnet till perfekt badtemperatur. Ett år senare har lavan svalnat. Nu är det bara 16 grader varmt. Dessutom är vattenströmmarna inte alls lika starka som förra sommaren, berättar Morgunblaðið.

I ett halvår rasade Bárðarbungas utbrott vid Holuhraun några mil norr om Vatnajökull. Utbrottet upphörde i slutet av februari 2015. När turister började besöka det nya lavafältet upptäcktes snart att en ny badplats skapats vid Holuhrauns nordöstra sida.

Lavafältet var på sina håll omkring 50 meter tjockt. Och det bredde ut sig över ett område större än till exempel Manhattan eller Eyjafjallajökull. Inte sedan 1783 har så mycket lava bildats under ett isländskt vulkanutbrott.

Under delar av lavafältet sipprade vatten från glaciärälven Jökulsá á Fjöllum. Lavan värmde det iskalla smältvattnet från Vatnajökull. På sina håll skapades grunda men naturliga bassänger men där vattnet hade en perfekt badtemperatur på 35 till 40 grader.

Forskare sade redan förra sommaren att det bara handlade om ett tillfälligt badställe. I takt med att lavans ytskikt svalnade skulle temperaturen sjunka. Det har nu hänt. När nationalparksvärden Sigurður Erlingsson i veckan mätte badtemperaturen var den 16 grader.

Vid Holuhraun håller landskapet på att omformas efter utbrottet. Sigurður Erlingsson säger i Morgunblaðið att en av Jökulsá á Fjöllums förgreningar nu strömmar över det som förra året var en populär badplats:
"Jökulsá á Fjöllums älvfåra håller på att förändras. I vintras föll älven vid lavans utkant åt sydost och drevs så bort från den. Nu strömmar den ned längs hela den östra sidan och hittar sin gamla älvfåra igen. Detta är märkliga förändringar som det har varit mycket intressant att följa."
Här kan du läsa mer om naturbadet vid Holuhraun och i klippet ovan ser du från 1.10 hur det såg ut i september förra året.