onsdag 27 juli 2016

Nytt konstverk på Grímsey riskerar rulla ut i havet

Grímseys blivande kännetecken - konstverket Hringur og kúla - ser inte ut att kunna transporteras ända till polcirkeln. Öns lutning gör att den åtta ton tunga kulan riskerar att glida av lastbilen och rulla rakt ned i Atlanten. Nu försöker de inblandade hitta en lösning på problemet, rapporterar RÚV.

I dag befinner sig polcirkeln nära Grímseys mitt. Varje år rör den sig 14,5 meter norrut. Det betyder att den 2047 når öns nordligaste punkt och därefter går genom Atlanten norr om Grímsey. Så småningom vänder polcirkeln söderut igen.

Grímsey ligger fyra mil norr om det isländska fastlandet. Ön har ett åttiotal invånare och är landets nordligaste bosättning. Fisket är sedan länge ryggraden i det lokala näringslivet. För att göra invånarna mindre beroende av fisket har kommunen en tid satsat på att locka fler turister till ön.

Ett led i detta var konstverket Hringur og kúla formgivet av konstnären Kristinn E. Hrafnsson och Studio Grandi. Det handlar alltså om en kula av dolerit som mäter tre meter i diameter. Den väger hela åtta ton.

Tanken är att konstverket ska synliggöra den osynliga polcirkeln. Varje år ska det knuffas 14,5 meter norrut - något som är tänkt att bli en tradition som lockar både lokalbefolkning och turister. En särskild stig ska anläggas för kulan. Längs stigen ska kulans läge från år till år markeras med drivved.

Nu har konstverket anlänt till Grímsey efter att ha transporterats på lastbil från Akureyri till Dalvík och därifrån med färja till ön.

Avståndet skulle i år vara 71 meter från öns norra spets. Men det kom bara till en punkt strax norr om den lilla flygplatsen. Där börjar nämligen ön att luta nedåt mot Atlanten. Eftersom kulan transporteras på en lastpall fastsurrad vid ett däck finns det en akut risk för att den rullar av lastbilen och fortsätter ned i havet.

Sigurður Bjarnason är den som lyckats transportera kulan så här långt. Han säger till RÚV att den enda lösningen som han kan tänka sig är att det byggs en särskild vagn för kulan. På vagnen ska kulan kunna surras fast så att den inte glider av under transport:
"Om det behövs göra en specialkonstruerad vagn under kulan så har detta naturligtvis blivit ett skämt. Men är inte konsten mer värdefull och förunderlig när sakerna är dyrare och det är större problem med dem?"
Konstverket Hringur og kúla ska invigas före hösten. Men det blir alltså knappast på den plats som var tänkt från början.

Här kan du läsa mer om konstverket Hringur og kúla.