lördag 30 juli 2016

Piraten Jón Þór Ólafsson vill återvända till alltinget

För ett år sedan lämnade Jón Þór Ólafsson alltinget. Nu vill han åter ta plats i parlamentet. Jón Þór Ólafsson ställer upp i Piratpartiets provval i den sydvästra valkretsen och de två valkretsarna i Reykjavík. Som skäl för att kandidera uppger Jón Þór Ólafsson att han har erfarenhet från alltinget som partiet kan ha nytta av.

Förra sommaren valde Jón Þór Ólafsson att lämna sin plats i alltinget. In som en av tre pirater i parlamentet kom i stället Ásta Guð­rún Helgadóttir. Jón Þór Ólafsson återgick därmed till jobbet som asfaltläggare. Till skillnad från i alltinget ansåg han att han i det arbetet hade möjlighet att tänka.

Jón Þór Ólafsson lämnade dock inte arbetet med Piratpartiet. Han har bland annat jobbat med webbplatsen Þingið, som ska fungera som en manual för arbetsgången i alltinget. Tanken är att den ska kunna användas av både nya ledamöter och av allmänheten som vill förstå hur arbetet går till.

När han övergav sin plats sade Jón Þór Ólafsson att han kom bäst till sin rätt när det gällde att starta olika projekt. Nu ställer han alltså upp i Piratpartiets provval i bägge valkretsarna i Reykjavík och i den sydvästra valkretsen. Som främsta egenskaper skriver han att han är en problemlösare och en rådig person.

Vidare skriver Jón Þór Ólafsson att hans erfarenhet från alltinget kan vara nyttig för partiet. Om en stor grupp pirater utan erfarenhet väljs in i parlamentet tar det lång tid innan de har satt sig in i hur arbetet fungerar. Med honom själv på en av stolarna kommer "mindre tid att förloras och fler möjligheter tas vara på".

Jón Þór Ólafsson är inte den enda som vill återvända till alltinget. Även Þór Saari ställer upp i Piratpartiets provval. Mellan 2009 och 2013 representerade han först Medborgarrörelsen och därefter Rörelsen i parlamentet. När Rörelsen upphörde i samband med valet grundade Birgitta Jónsdóttir Piratpartiet, medan han själv och partikamraten Margrét Tryggvadóttir i stället anslöt sig till Gryning.

Bland andra bekanta ansikten som ställer upp i provvalet finns bland annat läkaren Lýður Árnason. Han var en av ledamöterna i det grundlagsråd som tog fram det förslag till en ny grundlag som Piratpartiet vill driva igenom. Förra valet kandiderade han för Demokrativäktaren som hade just grundlagen som huvudfråga. Där finns även Heimir Örn Hólmarsson, som under en kort tid i våras avsåg att ställa upp i årets presidentval.

Här kan du läsa mer om Þór Saaris återkomst till politiken och här kan du läsa mer om Jón Þór Ólafssons avhopp.