tisdag 26 juli 2016

Piratpartiet är på nytt störst på Island

Ännu en gång byter Piratpartiet och Självständighetspartiet plats i kampen om att vara störst på Island. Med 26,8 procent av väljarstödet har nu Piratpartiet åter ett försprång till närmaste konkurrenten. Renässans är nu fjärde största parti och lockar var tionde islänning. Det visar en opinionsmätning utförd av MMR.

De senaste månaderna har det i opinionen ofta varit jämnt mellan Piratpartiet och Självständighetspartiet. I den mätning som MMR gjorde för tre veckor sedan var Självständighetspartiet störst. Nu är rollerna åter ombytta och Piratpartiet har det starkaste väljarstödet.

Piratpartiet får nu 26,8 procent, en ökning med 2,5 procentenheter jämfört med föregående mätning. Samtidigt backar Självständighetspartiet 1,3 procentenheter till 24 procent. Avståndet mellan de två partierna ligger inom den statistiska felmarginalen.

Gröna vänstern är mätningens stora förlorare. I samband med vårens regeringskris och nyvalslöfte från den nya regeringen ökade väljarstödet för partiet dramatiskt. Nu är det nere på normala nivåer. Gröna vänstern får 12,9 procent, en nedgång med 5,1 procentenheter.

Det nybildade liberala partiet Renässans vinner nya väljare och är nu fjärde störst i landet. Stödet är 9,4 procent, en uppgång med 2,7 procentenheter.

Tre av de sex partierna i alltinget befinner sig i djup kris. Socialdemokraterna får 8,4 procent, en tillbakagång med 2,5 procentenheter. Framstegspartiet får 8,3 procent, en ökning med 1,9 procentenheter. Och Ljus framtid får 3,9 procent, en förbättring med 1 procentenhet. Partiet närmar sig alltså åter femprocentsspärren till alltinget.

Inget annat parti är i närheten av spärren. Sturla Jónsson får 1,8 procent, en minskning med 0,2 procentenheter, följt av Gryning med 1,2 procent (-0,4), Landsbygdspartiet med 0,9 procent (+0,7), Hushållens parti 0,7 procent (+0,4), Demokrativäktaren 0,3 procent (+0,2), Folkfronten 0,2 procent (-0,2), Höger-gröna 0,1 procent (-0,7) och Regnbågen 0,1 procent (oförändrat).

Stödet för regeringskoalitionen mellan Självständighetspartiet och Framstegspartiet är oförändrat 33,9 procent.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.