tisdag 19 juli 2016

Skjutna isbjörnen vid Hvalnes var välmående hona

Foto: Keldur
Den isbjörn som sköts vid Hvalnes i lördags var en vuxen och välmående hona. Björnen var 207 centimeter lång och vägde 204 kilo. Närmare en tredjedel av kroppsvikten bestod av fett. Den hade dessutom nyligen haft ungar eftersom det fanns mjölk i spenarna. Det kunde Náttúrufræðistofnun Íslands konstatera när isbjörnen obducerades i söndags.

Sent i lördags kväll upptäcktes och sköts en isbjörn nära gården Hvalnes i Skagafjörður på norra Island. Det var den femte isbjörnen som kommit till Island sedan 2008. Den hade sannolikt nyligen tagit sig i land när bönder som var ute på en ridtur fick syn på den.

Gemensamt för de fyra senaste isbjörnarna är att det handlat om djur som varit ganska magra. Det har gett upphov till teorin om att de björnar som simmar eller driver med havsströmmarna till Island är så svaga att de drivits långt ut på packisen på den grönländska östkusten. Så småningom har de hamnat så långt ut att de inte kunnat återvända.

Náttúrufræðistofnun Íslands obducerade i söndags den isbjörn som sköts dagen innan. Myndigheten väntar nu på svar på en lång rad tester. Bland annat väntas svar på frågan om björnen kom från östra Grönland. Någon annan härkomst vore dock en sensation.

Avståndet mellan Grönland och Island är inte mer än 30 mil. Men till Hvalnes, där isbjörnen tog sig i land i lördags, är avståndet omkring 60 mil. Det är sedan tidigare dokumenterat att isbjörnar kan simma så långa sträckor. Troligast är dock att björnen drivit i riktning mot Island på ett isberg och simmat den sista biten.

Det var alltså en vuxen hona av normal storlek som sköts i lördags. Från nos till svans var björnen 207 centimeter. Den vägde 204 kilo, varav cirka 30 procent av kroppsvikten bestod av fett. Det tyder på att björnen ätit normalt de senaste månaderna.

Flera av de isbjörnar som kommit till Island de senaste åren har varit magra och utmärglade. Utöver att det redan från början tros ha handlat om svaga djur kan de ha befunnit sig ute till havs länge utan tillgång till föda. En lång simtur kan ha försvagat dem ytterligare.

Den björn som sköts i lördags stämmer inte in på det mönstret. Magen var dock tom, så den hade inte ätit alldeles nyligen.

Honan hade dessutom mjölk i spenarna. Det betyder att björnen nyligen haft ungar.

Björnen hade några mindre sår på huvud och bog. Såret i bogen var infekterat och var därför några dagar gammalt. Obduktionen gav inget svar på hur björnen fått såren.

Skinnet ska nu garvas och skelettet och kraniet rensas. De kommer därefter att förvaras hos Náttúrufræðistofnun Íslands i väntan på besked om vad som ska göras med kroppen. Sannolikt kommer den att stoppas upp och ställas ut på ett museum.

Myndigheten väntar svar på prover gällande bland annat trikiner och tungmetaller.

Här kan du läsa mer om den isbjörn som sköts i lördags.