tisdag 23 augusti 2016

Allt dyrare att bo på hotell på Island

Priserna för att övernatta på hotell och pensionat steg med 15,1 procent under andra kvartalet i år. Och med hänsyn till den allt starkare isländska kronan ökade priserna med 26 procent. De senaste fem åren har det blivit dubbelt så dyrt att bo på hotell och pensionat på Island. Det skriver Landsbanki i en analys.

Efterfrågan på hotellrum har de senaste åren borgat för stora prishöjningar. Den riktiga turistboomen började 2011. Då var Island fortfarande förhållandevis billigt jämfört med prisnivån före kraschen. Samtidigt lockades tusentals turister till landet efter Eyjafjallajökulls utbrott året innan.

Sedan 2011 har priserna i utländska valutor dubblerats. Den allt starkare isländska kronan gör att prishöjningarna blir extra höga för utlänningar på grund av ogynnsamma växelkurser. Utländska turister svarar för 86 procent av gästnätterna.

Under andra kvartalet i år höjdes priserna med 15,1 procent. Den reella höjningen var dock 26 procent eftersom kronan under samma period steg åtskilligt i värde. Ökningstakten är den snabbaste sedan 2011.