fredag 19 augusti 2016

Árni Páll Árnason vill leda Socialdemokraterna i valet

Árni Páll Árnason vill toppa Socialdemokraternas lista i den sydvästra valkretsen i det kommande valet. I stället för att lämna politiken siktar alltså den tidigare partiledaren på ytterligare fyra år i alltinget. Ett avgörande skäl för honom att kandidera är att varken Katrín Júlíusdóttir eller Magnús Orri Schram ställer upp.

Efter drygt tre år som partiledare lämnade Árni Páll Árnason uppdraget i juni. Han gjorde det efter en längre tids debatt där såväl hans ledarskap som partiets politik ifrågasatts. Den nya ordföranden Oddný G. Harðardóttir har fått stopp på raset i opinionen - men Socialdemokraternas stöd är alltjämt oerhört svagt.

Efter att ha gett upp kampen om partiledarposten sjönk oddsen på att Árni Páll Árnason även skulle lämna alltinget. Men nu meddelar han att han tänker kämpa för att få behålla den plats som han valdes in på 2007.

Socialdemokraterna håller just nu på att ta fram listor över kandidater till det kommande alltingsvalet. I den sydvästra valkretsen toppade Árni Páll Árnason i valet 2013 partiets lista följd av Katrín Júlíusdóttir och Magnús Orri Schram. Socialdemokraternas valförlust gjorde att bara de två översta namnen tog plats i parlamentet.

Katrín Júlíusdóttir meddelade redan i våras att hon inte tänker ställa upp för omval. Nyligen kom samma besked från Magnús Orri Schram, som den senaste mandatperioden bara varit ersättare i alltinget.

I ett uttalande skriver han att han - som själv ville efterträda Árni Páll Árnason men slutade tvåa i partiledarvalet - vill ge sitt helhjärtade stöd till nya ordföranden Oddný G. Harðardóttir. Dessutom anser han att hon bör få chansen att forma partiets politik. Därför ställer han inte upp.

Uttalandet från Magnús Orri Schram är en smula underligt. Stödet för honom inom partiet är inte sådant att han bara genom att delta i ett provval skulle utgöra något direkt hot mot Oddný G. Harðardóttir. Till skillnad från henne talade han dock om att eventuellt lägga ned partiet och att byta namn.

Árni Páll Árnason skriver i ett uttalande att han funderat länge på att ställa upp eller inte. En bidragande orsak för honom var alltså att Katrín Júlíusdóttir och Magnús Orri Schram bestämt sig för att lämna politiken:
"Två goda kamrater med stor erfarenhet, Katrín Júlíusdóttir och Magnús Orri Schram som hade platserna två och tre på listan senast, kommer att lämna arenan och förnyelsen blir därför ändå stor på de översta platserna. Det är gott att där finns en blandning av nytt folk och folk med erfarenhet."
Árni Páll Árnason har goda chanser att segra i provvalet i den sydvästra valkretsen. Minst lika goda chanser att ta andraplatsen har 39-åriga Margrét Gauja Magnúsdóttir, som är kommunpolitiker i Hafnarfjörður. Inför valet 2013 slutade hon på fjärde plats på Socialdemokraternas lista i sydväst. Nu siktar hon på att bli tvåa.

Alltinget är ingen helt ny bekantskap för Margrét Gauja Magnúsdóttir. Under den senaste mandatperioden har hon hoppat in som ersättare i parlamentet vid fem tillfällen.

Vid den extrainsatta stämman i juni kandiderade Margrét Gauja Magnúsdóttir till posten som vice ordförande, men slutade tvåa i valet. Vann gjorde Logi Einarsson, kommunpolitiker i Akureyri.

En konkurrent om andraplatsen på listan blir Sema Erla Serdar, som är ordförande för partiets avdelning i Kópavogur. Även hon kandiderade vid stämman till uppdraget som vice ordförande, men slutade trea. Sema Erla Serdar har på senare tid fått mycket uppmärksamhet när hon publicerat hatiska och rasistiska kommentarer som riktats mot henne på nätet.

Här kan du läsa mer om ledarbytet inom Socialdemokraterna.