söndag 21 augusti 2016

Ásmundur Einar Daðason lämnar alltinget

Ásmundur Einar Daðason ställer inte upp i det kommande alltingsvalet. Han blir därmed den artonde ledamoten att lämna parlamentet och den sjunde framstegspartisten som lämnar politiken. Han skriver på Facebook att de "senaste åren har varit en krävande och lärorik tid". Ásmundur Einar Daðason har sedan 2015 varit Framstegspartiets gruppledare i alltinget.

När Ásmundur Einar Daðason valdes in i alltinget 2009 var det på ett mandat för Gröna vänstern. Det dröjde dock inte länge innan han hamnade på kant med den politik som partiet drev i koalition med Socialdemokraterna. Det gällde i synnerhet Islands ansökan om EU-medlemskap.

Avhoppet från Gröna vänstern kom våren 2011 i samband med att regeringen ställdes inför en misstroendeförklaring. Då betonade han att det var EU-frågan som var huvudskälet till att han inte längre ansåg sig kunna stödja regeringen. Efter en tid som oberoende parlamentariker anslöt sig Ásmundur Einar Daðason.

I alltingsvalet 2013 valdes han i stället in på ett mandat för Framstegspartiet. Ásmundur Einar Daðason var partiets andranamn på listan i den nordvästra valkretsen.

Sedan 2015 har Ásmundur Einar Daðason varit Framstegspartiets gruppledare i alltinget. Han fungerade också som en av tidigare statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugssons många assistenter och rådgivare.

Nu meddelar Ásmundur Einar Daðason på Facebook att han inte ställer upp för omval. Han skriver att de "senaste åren har varit en krävande och lärorik tid".

Ásmundur Einar Daðason blir den artonde alltingsledamoten som inte kandiderar för omval. Det är det högsta antalet någonsin. Av dessa arton är det dessutom sju som är framstegspartister. Utöver Ásmundur Einar Daðason har Jóhanna María Sigmundsdóttir, Frosti Sigurjónsson, Vigdís Hauksdóttir, Sigrún Magnúsdóttir, Haraldur Einarsson och Páll Jóhann Pálsson bestämt sig för att lämna politiken. Med tanke på partiets opinionssiffror är det dock sannolikt att flera av dessa ändå hade förlorat sina platser i alltinget.

Här kan du läsa mer om avhoppen från alltinget.