lördag 13 augusti 2016

Dags för årets fyrverkeri vid JökulsárlónFör sextonde året i följd arrangeras i dag det årliga fyrverkeriet vid Jökulsárlón. Fyrverkeriet har de senaste åren blivit allt mer populärt och brukar nu locka över tusen besökare. Alla intäkter går till räddningstjänsten i Hornafjörður. Fyrverkeriet börjar klockan 23 isländsk tid (klockan 1 på söndagen svensk tid).

Fyrverkeriet vid Jökulsárlón började som ett sätt att fira av sommarens anställda tillsammans med boende i regionen. För sexton år sedan var det inte bara färre turister som besökte Island. Dessutom var det ytterst få som reste runt landet utanför högsäsongen.

I kväll ordnas fyrverkeriet för sextonde året. Förra årets fyrverkeri lockade omkring 1 500 besökare. Även i år ordnas särskilda bussar till Jökulsárlón från Höfn och Kirkjubæjarklaustur.

Inträdet kostar 1 000 isländska kronor. Intäkterna går till räddningstjänsten i Hornafjörður.

Fyrverkeriet börjar klockan 23 lokal tid (klockan 1 svensk tid) och pågår i cirka 40 minuter. Utöver fyrverkeriet har 150 ljus placerats ut på isberg i lagunen. Ljusen tänds i skymningen.

Den som inte har möjlighet att närvara kan följa fyrverkerierna genom en webbkamera. Ovan kan du se en film som visar delar av det fyrverkeri som ordnades 2014.