söndag 7 augusti 2016

Efterlyser parkering till flygplansvrak på Sólheimasandur

Besökare till flygplansvraket på Sólheimasandur riskerar att orsaka trafikolyckor på ringvägen. Sedan vägen fram till vraket stängdes i våras går turister i stället samma sträcka. Men någon ordentlig parkeringsplats saknas. Därför står bilarna ofta i långa rader längs ringvägen. Nu varnar en närboende för olycksrisken, rapporterar RÚV.

Den 21 november 1973 nödlandade en amerikansk Douglas Dakota C-117 på Sólheimasandur nära Vík í Mýrdal på södra Island. Under en flygning mellan Hornafjörður och Keflavík fick isbildning bägge motorerna att stanna. Piloten lyckades landa på stranden utan att någon i besättningen kom till skada.

Direkt efter olyckan hade USA goda förhoppningar om att kunna flyga planet från Sólheimasandur. Snart visade det sig dock att skadorna var för stora. Amerikanska trupper bärgade all teknisk utrustning och annat värdefullt från planet. Men själva flygplanskroppen blev kvar. Nu har det alltså gått snart 43 år sedan vraket hamnade där det ligger än i dag.

De senaste åren har vraket blivit allt mer populärt bland turister. Länge var vraket inget som fanns i guideböcker eller på turistkartor. Då var det också möjligt att - för den som visste om vägen - köra hela vägen fram. Men i mars i år spärrade markägare av infarten. De hade då tröttnat på att vissa besökare inte respekterade den led som röjts fram till vraket.

Sedan dess har besökare fått promenera från ringvägen fram till vraket, en vandring som tar ungefär en halvtimme. De flesta har respekterat förbudet. En isländsk guide försökte enligt RÚV direkt efter att infarten stängts av att ta bort avspärrningen för att kunna ta sig fram med sin grupp.

En liten och provisorisk parkeringsplats har skapats vid infarten längs ringvägen. Men under sommaren är den långt ifrån tillräcklig. Einar Freyr Elínarson, bonde vid Sólheimahjáleiga, uppmanar myndigheter och polis att göra något åt saken. Han säger till RÚV att raderna av parkerade bilar utgör en stor trafikfara:
"När jag gödslade slåttervallen där i somras så räknade jag till 49 bilar parkerade där. Sandöknen var lite som en myrstack. Det är flera hundra personer som är där varje dag. ... Vi prisar vår lycka att här inte inträffar fler olyckor."
Här kan du läsa mer om flygplansvraket på Sólheimasandur.