lördag 6 augusti 2016

Färdigt tält på campingplats för 17 000 kronor

Ett färdigt tält med grill och sovplatser för upp till fem personer. Det finns nu att boka över natten för 17 000 isländska kronor. Den som däremot har med sig ett eget tält till campingplatsen Mosskógar i Mosfellsbær betalar bara 1 600 kronor. Det udda boendet finns nu att boka genom webbplatsen Booking. Enligt Vísir har dock tältet hittills bara satts upp inför fotograferingen.

Tillströmningen av turister till Island har gjort att det under högsäsong kan vara svårt att hitta prisvärda boenden. Inte minst i Reykjavíkområdet där mycket är fullbokat under sommarmånaderna.

Samtidigt är det många som ser en möjlighet att tjäna en slant på turismen. På många håll i landet har allt från garage och gillestugor till obrukbara husbilar och husvagnar gjorts om till övernattningsställen.

För sannolikt första gången erbjuds nu turister att hyra ett färdigt tält. Detta tält finns på campingplatsen Mosskógar i Mosfellsbær och beskrivs som ett lyxtält. I priset - som är runt 17 000 isländska kronor per natt - ingår sängkläder, grill och fem sovplatser. Däremot ingår ingen mat. Gästerna använder campingplatsens duschar och toaletter.

En vanlig tältplats kostar i Mosskógar 1 600 isländska kronor.

Föreståndaren Jón Jóhannsson säger till Vísir att det inte är campingplatsen som erbjuder det färdiga tältet. Däremot har han kommit överens med initiativtagarna om att tillåta den speciella uthyrningen så länge som de står för den ordinarie kostnaden på 1 600 kronor.

Hittills har dock inte tältet satts upp annat än när det fotograferades. Det udda boendet lades ut på webbplatsen Booking den 18 juli. Där framgår att initiativtagarna erbjuder två olika tält.

Campingplatsen ligger i Mosfellsdalur inte långt från kyrkan Mosfellskirkja och Gljúfrasteinn, som länge var författaren Halldór Laxness hem.