torsdag 25 augusti 2016

Fosfor från Eyjafjallajökull ger rekordskörd av korn

Värme och vulkanaska gör att Ólafur Eggertsson på Þorvaldseyri redan nu kan börja skörda korn. Bonden på gården vid Eyjafjallajökulls fot räknar i år med att få omkring 200 ton korn. Omkring hälften blir mänsklig föda. Fosfor från det senaste vulkanutbrottet för sex år sedan är enligt Ólafur Eggertsson förklaringen till den goda skörden, berättar Vísir.

Våren 2010 hamnade gården Þorvaldseyri i centrum för världens uppmärksamhet. Þorvaldseyri ligger vid Eyjafjallajökulls fot. Från glaciärens högsta punkt steg snart askmoln som skulle komma att påverka flygtrafiken i stora delar av Europa och Nordamerika.

Översvämningar och vulkanaska täckte åkrar och fält. Ett enormt saneringsarbete tog vid efter utbrottets slut. Redan första sommaren stod det klart att problemen med askan snart skulle vara över och att den i stället skulle gynna jordbruket.

Vulkanaska innehåller ämnen som fluor och fosfor. I lagom doser ger de näring åt jorden utan att ha negativ inverkan på boskap.

På Þorvaldseyri har det odlats korn ända sedan 1960. Korn har visat sig vara ett sädesslag som fungerar utmärkt att odla på södra Island. Korn används bland annat till bröd, frukostflingor, matgryn och öl.

I normala fall brukar det dröja till mitten av september innan Ólafur Eggertsson kan börja skörda. Men i år har han redan påbörjat skörden. I synnerhet värmen under augusti har gynnat skörden. Han säger till Vísir att årets skörd av korn blir den bästa i gårdens historia:
"Ska vi inte bara säga det? Se vad detta är underbart. Fjällen är gröna ända upp till topparna och glaciären, som syns tydligt med askan, har bara gjort goda saker för denna ord och för andra jordar häromkring. Landet är uppenbarligen mer fruktbart."
Årets skörd väntas bli cirka 200 ton. Omkring hälften går till mänsklig konsumtion. Resten blir föda till boskap. Förklaringen till den goda skörden är enligt Ólafur Eggertsson fosfor som hamnade i marken i samband med Eyjafjallajökulls utbrott för sex år sedan:
"Svårlöslig fosfor här i marken borde räcka i 50 till 60 år och det är exakt vad korn behöver."
Här kan du läsa mer om konsekvenser av vulkanutbrottet i Eyjafjallajökull 2010.