tisdag 2 augusti 2016

Guðni Th. Jóhannesson vill stå fri från särintressenEn president som ska stå fri från partier och särintressen, men som inte räds att lyfta fram viktiga frågor i samhällsdebatten. Så vill Guðni Th. Jóhannesson utöva ämbetet under de närmaste fyra åren. Det sade han i alltinget i går när han formellt tillträdde som Islands president. På Austurvöllur i Reykjavík följdes ceremonin av något tusental åskådare.

I går eftermiddag blev den 48-årige historikern Guðni Th. Jóhannesson republiken Islands sjätte president. I sitt tal tackade han medborgarna för förtroendet. Han sade också att han hade mycket att lära och att han därför vid behov skulle vända sig till företrädarna Vigdís Finnbogadóttir och Ólafur Ragnar Grímsson, som bägge var på plats under ceremonin.

På plats i alltinget var också samtliga partiledare utom Framstegspartiets Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Där fanns också två tidigare statsministrar - Jóhanna Sigurðardóttir och Þorsteinn Pálsson - men inte Davíð Oddsson som ställde upp mot Guðni Th. Jóhannesson i presidentvalet och slutade fyra. Inte heller Geir H. Haarde, som är Islands ambassadör i USA, närvarade.

Ceremonin sändes på storbildsskärm på Austurvöllur i Reykjavík. Något tusental åskådare hade samlats på torget för att fira den nya presidenten.

Guðni Th. Jóhannesson sade i sitt tal att hans ambition är att vara en president som inte tar ställning för partier eller särintressen. Samtidigt aviserade han att han inte tänker hålla sig borta från samhällsdebatten. Han såg det som en viktig uppgift att försöka föra fram hjärtefrågor - till exempel vikten av en bättre sjukvård, ökad jämställdhet och goda möjligheter till utbildning för alla.

Företrädaren Ólafur Ragnar Grímsson tog i flera viktiga frågor ställning mot den tidigare rödgröna regeringens politik. I praktiken drev han som president en utrikespolitisk linje som i vissa fall direkt motarbetade regeringens hållning. Guðni Th. Jóhannessons tal kunde tolkas som att han inte har för avsikt att välja sida i lika kontroversiella frågor.

Han nämnde dock helt utan förbehåll att ett nyval skulle äga rum till hösten. Det lovade statsminister Sigurður Ingi Jóhannsson och finansminister Bjarni Benediktsson redan i våras. I synnerhet inom Framstegspartiet är det inget populärt beslut. Partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har de senaste veckorna gång på gång argumenterat för att löftet inte ska hållas.

Uttalandet hade dock ingen större sprängkraft. Guðni Th. Jóhannesson ska före ceremonin ha talet med Sigurður Ingi Jóhannsson för att försäkra sig om att regeringen står fast vid planerna för nyval.

Guðni Th. Jóhannesson tog tydligt ställning för en ny grundlag utan att nämna vilka förändringar han vill se. Han sade att det bland invånarna fanns ett starkt stöd för en ny grundlag. Därför var det politikernas uppgift att genomföra detta. Om inte alltinget skulle lyckas med detta vore det ett stort problem.

Vid ytterligare ett tillfälle anknöt Guðni Th. Jóhannesson till sina företrädare. Han rosade Vigdís Finnbogadóttir och Ólafur Ragnar Grímsson för att ha engagerat sig i miljöfrågor, kamp mot erosion, arktiska frågor och förnyelsebar energi. Han sade även att det isländska språket ska vårdas, bevaras och utvecklas.

Vidare beskrev Guðni Th. Jóhannesson Island som ett mångkulturellt samhälle. Men Island får samtidigt inte isolera sig från omvärlden:
"Gamla traditioner försvinner och nya tar vid. Det är inte många år sedan lantbruk och arbete till sjöss var våra främsta näringsgrenar. Islänningar var ljushyade, kristnad, hade isländska som modersmål och bar isländska namn. De flesta av oss var stöpta i samma form och vi var en homogen nation. ... Vi glömmer ibland och hur intrikat vår historia är. Glöm inte landnamstidens mångkultur och de nära band till utlandet som bland annat lade grunden för bedrifter på litteraturens område. ... På samma sätt tycks vi islänningar inte vara lika homogena som tidigare. Vi följer olika religioner, vissa står utan trossamfund, vi har olika hudfärg, vi kan bära utländska förnamn och tusentals invånare i detta land har utländsk bakgrund och talar lite eller ingen isländska, men som ändå åstadkommer goda saker här. Vi lever i mångfaldens tid och må den fortsätta så att var och en kan utveckla sin karaktär, låta egna drömmar förverkligas men finna skydd och styrka i samhället och rättsstaten här i landet. En sak gäller dock om alla folk, det isländska som andra. Det som förenar dem måste väga tyngre än det som söndrar dem. Och här har statsöverhuvudet en funktion att fylla. Presidenten bör bidra till att skapa enighet, hysa respekt för andras åsikter och akta sig för att sätta sig på för höga hästar."
Tillsammans med hustrun Eliza Reid höll Guðni Th. Jóhannesson i går kväll en mottagning på Bessastaðir. Familjen har dock ännu inte flyttat in på residenset. Hantverkare håller fortfarande på att bygga om bostadshuset så att det ska passa en barnfamilj. Att barn flyttat in på Bessastaðir kommer att märkas genom att det kommer att finnas en studsmatta och fotbollsmål på gården. Barnen kommer att gå i skola på Álftanes.

Redan i morgon gör Guðni Th. Jóhannesson sin första resa som president. Han besöker då ekobyn Sólheimar på Grímsnes. På fredagen håller han ett tal under den årliga fiskfestivalen i Dalvík. På lördag eftermiddag talar han på Arnarhóll i Reykjavík under Hinsegin dagar, den årliga Pridefestivalen. Han blir den första presidenten att medverka under festivalen.

Här kan du läsa mer om presidentskiftet och ovan kan du se Guðni Th. Jóhannessons tal.