måndag 15 augusti 2016

Hård kritik inom Framstegspartiet mot föreslagen valdag

Missnöjet med den föreslagna valdagen 29 oktober är stort inom Framstegspartiet. Statsminister Sigurður Ingi Jóhannsson presenterade förslaget för oppositionen innan datumet diskuterats i regeringen och partigruppen. Fiske- och jordbruksminister Gunnar Bragi Sveinsson dömer ut agerandet som ett misstag. Och alltingsledamoten Vigdís Hauksdóttir vill upplösa parlamentet i dag.

Ända sedan statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson avgick i april har oppositionen efterlyst ett datum för det utlovade nyvalet. I torsdags meddelade statsminister Sigurður Ingi Jóhannsson och finansminister Bjarni Benediktsson att siktet är inställt på att hålla val till alltinget den 29 oktober.

Beskedet har väckt stor upprördhet inom Framstegspartiet. Där är inte bara sedan tidigare motståndet mot ett tidigarelagt val starkt. Dessutom lär kritiken mot att Sigurður Ingi Jóhannsson - som är partiets vice ordförande - agerar för självständigt gentemot partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson växa i styrka.

Fiske- och jordbruksminister Gunnar Bragi Sveinsson har hela tiden varit emot ett nyval. Han håller fast vid ståndpunkten att regeringen har majoritet och därför har makten även över valdagen. Alltså är det upp till regeringen när valet ska hållas. Så sent som på torsdagsförmiddagen - bara timmar innan förslaget om valdag presenterades - sade han till RÚV att det vore ett misstag att ge besked om datum:
"Vi ska ha det helt klart för oss att samtidigt som det har kommit ett datum så har oppositionen fått ett visst vapen i händerna. Då kan den ta tinget i gisslan och bestämma exakt vilka frågor som går igenom i tinget."
I ett brev till partiets alltingsledamöter, som Eyjan har tagit del av, kritiserar Gunnar Bragi Sveinsson beskedet. Han anser att den föreslagna valdagen borde ha diskuterats både inom regeringen och inom alltingsgruppen. Han befarar nu att regeringen kommer att tvingas till kompromisser och till att släppa viktiga frågor.

Gunnar Bragi Sveinsson riktar indirekt hård kritik mot Sigurður Ingi Jóhannsson. I brevet undrar han om det är Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson som nu leder regeringens arbete:
"Har det blivit så att finansministern ger oss order? Har vi inget att säga till om detta? De som förhandlade, om det förhandlades om detta, med Självständighetspartiet hade inget mandat till det varken från ministrar eller alltingsgruppen."
Regeringen har dock enligt Gunnar Bragi Sveinsson inte gjort sig av med alla vapen. Han säger till Vísir att den har makt att avlysa valet och fortsätta mandatperioden ut om oppositionen skulle försöka blockera viktiga frågor.

Alltingsledamoten Vigdís Hauksdóttir är också mycket missnöjd med att det föreslagits en valdag. Hon skriver på Facebook att oppositionen redan har börjat sabotera för regeringen och att tiden fram till valet kommer att bli plågsam. Därför vill hon upplösa alltinget när det återsamlas i dag för att hålla val redan om sex veckor:
"Detta säger jag för att skona invånarna från det trams, den galenskap och den idioti som annars kommer att råda de kommande veckorna."
Þorsteinn Sæmundsson är även han alltingsledamot för Framstegspartiet. Han säger till Vísir att planerna på att föreslå en valdag först borde ha meddelats partikamraterna. Trots att han är kritisk mot agerandet har han förtroende för att statsministern och finansministern fattat ett beslut som de anser vara riktigt:
"Regeringens representanter, alltså statsministern och finansministern, har tydligen räknat med att det skulle finnas bättre förutsättningar för samarbete med oppositionen i tinget genom att fastslå ett datum, och jag litar på deras omdöme till det."
Sigmundur Davíð Gunnlaugsson säger till RÚV att det länge varit känt att han varit emot att tidigarelägga valdagen. Därför hade det enligt honom varit bättre att vänta med att föreslå ett datum. Men om oppositionen inte blockerar för regeringen avgörande frågor säger han sig inte ha något emot att gå till val den 29 oktober.

Inte minst Sigmundur Davíð Gunnlaugssons uttalanden får ett svalt mottagande av oppositionspolitiker. På Facebook skriver Ljus framtids Páll Valur Björnsson att det viktigaste för att arbetet i alltinget ska fungera smidigt är att den tidigare statsministern inte ställer till det på nytt:
"Jag anser däremot att en nyckelfråga för en fridsam och effektiv sommarsession är att han själv inte står i vägen. Det är den lärdom som kan dras efter arbetet i tinget förra våren."
Här kan du läsa mer om förslaget att hålla alltingsval den 29 oktober.