måndag 1 augusti 2016

I dag blir Guðni Th. Jóhannesson Islands president

Vid midnatt lämnade Ólafur Ragnar Grímsson efter tjugo år ämbetet som Islands president. I eftermiddag tar formellt Guðni Th. Jóhannesson över uppdraget. Till ceremonierna i domkyrkan och i alltinget samlas inte bara parlamentariker utan en rad ambassadörer. Allt visas direkt i tv, över nätet och på storbildsskärm på Austurvöllur i Reykjavík.

Med 41,38 procent av rösterna gick Ólafur Ragnar Grímsson segrande ur presidentvalet den 29 juni 1996. Närmaste konkurrenten Pétur Hafstein fick 29,57 procent. Då var det nog få som anade att han skulle inneha ämbetet i tjugo år.

Efter fem fyraårsperioder är Ólafur Ragnar Grímssons rekordlånga tid som president över. Vid midnatt avgick han formellt som Islands president. Tidigare i sommar har han och hustrun Dorrit Moussaieff flyttat från residenset Bessastaðir till en villa på Reykjamelur i Mosfellsbær. Huset köpte paret redan inför förra presidentvalet när Ólafur Ragnar Grímsson länge övervägde att sluta.

I onsdags ägde det sista riksrådsmötet mellan presidenten och regeringen rum på Bessastaðir. Därefter bjöd presidenten deltagarna samt ytterligare några inbjudna på traditionell middag.

Under några timmar i dag är det formellt statsministern, talmannen och ordföranden för Hæstiréttur Íslands som fyller samma funktioner som presidenten. Klockan 15.30 (17.30 svensk tid) börjar ceremonin där Guðni Th. Jóhannesson övertar ämbetet. Ceremonin börjar i domkyrkan. Därefter fortsätter den i alltinget. Vid 16-tiden blir Guðni Th. Jóhannesson president och statschef.

Omkring 250 gäster är inbjudna till ceremonin. Bland gästerna finns samtliga 63 alltingsledamöter och 15 ambassadörer. Där finns företrädare för kommuner, myndigheter och andra institutioner.

Guðni Th. Jóhannessons önskemål kommer att sätta sin prägel på ceremonin. I regel brukar det ställas krav på gästerna att bära frack eller långklänning. Dessutom ska de bära eventuella ordnar och andra hedersbetygelser. Men de kraven gäller inte dagens gäster. Kostnaden för ceremonin är cirka 5 miljoner isländska kronor.

RÚV sänder hela ceremonin direkt i tv och över nätet. Det går också att följa den genom en storbildsskärm på Austurvöllur i Reykjavík.

Samtidigt som Ólafur Ragnar Grímsson och Dorrit Moussaieff flyttat från Bessastaðir har hantverkare arbetat med att bygga om bostadshuset så att det ska passa en barnfamilj. Guðni Th. Jóhannesson har fyra barn tillsammans med hustrun Eliza Reid. De flyttar nu alla in på Bessastaðir även om flyttlasset från villan på Seltjarnarnes kommer att dröja något.

Guðni Th. Jóhannesson har dessutom en 23-årig dotter sedan ett tidigare förhållande. Hon flyttar inte in på Bessastaðir.

Guðni Th. Jóhannesson blir republikens sjätte president. Som 48-åring blir han också den hittills yngsta presidenten. I valet den 25 juni fick han 39,1 procent av rösterna. Tvåan Halla Tómasdóttir fick 27,9 procent.

Ólafur Ragnar Grímsson lär inte försvinna helt och hållet ur politiken. Under sommaren har han lämnat tusentals dokument till nationalarkivet med syftet att de omedelbart ska bli tillgängliga för forskare och andra intresserade. Han har aviserat att han även i framtiden tänker engagera sig i arktiska frågor. Och det har talats om att han själv gärna vill berätta sin egen historia om åren på Bessastaðir i bokform.