söndag 7 augusti 2016

Ingen Ragnheiður Ríkharðsdóttir i Renässans

Ragnheiður Ríkharðsdóttir lämnar politiken helt och hållet vid nästa val. Hon tänker alltså inte överge Självständighetspartiet för det nybildade partiet Renässans. Det är i en intervju i Morgunblaðið som hon dementerar ryktena om ett partibyte. Därmed står det klart att Ragnheiður Ríkharðsdóttir lämnar alltinget efter nio år.

I nio år har Ragnheiður Ríkharðsdóttir representerat Självständighetspartiet i alltinget. Under denna tid har hon blivit allt mer politiskt isolerad. I dag är hon den enda kvarvarande av partiets parlamentariker som kan tänka sig ett isländskt EU-medlemskap. Hon har också tagit ställning mot den statliga styrningen av vissa näringsgrenar.

Det är inte bara EU-frågan som gjort henne isolerad. Regeringssamarbetet med Framstegspartiet har satt många av Självständighetspartiets ledamöter på prov. Inte minst när det gäller jordbrukspolitiken. Ragnheiður Ríkharðsdóttir är en av dem som öppet deklarerat att hon motsätter sig det nya jordbruksavtal som Framstegspartiets ministrar förhandlat fram.

Trots att Ragnheiður Ríkharðsdóttir inte tillhör partiets mittfåra har hon ändå en stark ställning inom Självständighetspartiet. Hon har hela mandatperioden varit partiets gruppledare i alltinget fast hon avviker från partilinjen i några tunga frågor.

Beskedet att hon inte tänkte ställa upp för omval skapade snabbt rykten om att hon i stället skulle ansluta sig till Renässans, ett nybildat liberalt högerparti där EU-medlemskap ses som en möjlighet och där det finns krav på att avveckla de subventioner och skyddstullar som gör så att jordbruket i stor utsträckning slipper konkurrens.

Men så blir det inte. Ragnheiður Ríkharðsdóttir säger i Morgunblaðið att hon inte tänker kandidera för Renässans i det kommande alltingsvalet. Hon avfärdar ryktena om ett partibyte som grundlösa:
"Om jag hade fortsatt inom politiken så hade jag fortsatt inom mitt parti. ... Jag tänker fullfölja denna mandatperiod som Självständighetspartiets gruppledare. När det är över då ger man sig tillräckligt med tid att fundera över framtiden."
Här kan du läsa mer om Ragnheiður Ríkharðsdóttirs beslut att lämna politiken.