söndag 14 augusti 2016

Isländska succéserien Ófærð blir Fångade i SVT 1

Foto: RÚV
På tisdag visar SVT 1 det första avsnittet av Ófærð. På svenska har serien fått namnet Fångade. Den utspelar sig i en liten stad vid den isländska kusten. I samband med att en färja från Danmark anländer hittas ett illa tilltygat lik i vattnet. Samtidigt gör en snöstorm vägarna oframkomliga. För polisen är det uppenbart att mördaren måste finnas kvar i samhället.

Ófærð är public service-bolaget RÚV:s genom tiderna dyraste satsning med en budget på omkring 1 miljard isländska kronor. Första avsnittet hade premiär på Island under julhelgen. Under våren har serien visats i bland annat Storbritannien, Irland, Norge, Finland och Frankrike.

Nu har alltså turen kommit till Sverige. Med start på tisdag klockan 21.55 visas samtliga tio avsnitt i SVT 1. Avsnitten kommer även att vara tillgängliga på SVT Play.

Ófærð tar sin början när en kropp hittas i vattnet. Fyndet görs när en färja från Danmark lagt till. Samtidigt gör en snöstorm den enda vägförbindelsen med övriga Island oframkomlig. De tre poliserna på orten - som spelas av Ólafur Darri Ólafsson, Ilmur Kristjánsdóttir och Ingvar E. Sigurðsson - drar slutsatsen att mördaren därför inte kan ha lämnat platsen. Vädret gör dock att de får klara sig utan assistans från polisen i Reykjavík.

Serien är till största delen inspelad i Siglufjörður, men även Seyðisfjörður och Reykjavík har använts som inspelningsplatser. Själva idén till Ófærð kommer från Seyðisfjörður, en liten stad på östra Island med färjeförbindelse till Danmark och Färöarna och bara en väg ut ur staden som inte sällan snöar igen på vintrarna. Men de flesta miljöerna är alltså hämtade från Siglufjörður på norra Island.

Ingen annan isländsk tv-serie har fått lika stor spridning utomlands. Kriminalserien är producerad av Baltasar Kormákur. Han har även regisserat det första avsnittet. För musiken svarar Jóhann Jóhannsson.

Ófærð betyder 'oframkomlighet, mycket dålig väglag' och är vanligt i trakterna kring såväl Siglufjörður som Seyðisfjörður under vintrarna. Den svenska titeln Fångade är däremot inspirerad av seriens engelska namn Trapped.

Det finns i dagsläget inget besked om det blir någon andra säsong av serien.

Här kan du läsa mer om Ófærð.