onsdag 10 augusti 2016

Kyrkan i Krýsuvík kan återuppstå om ett år

Inom ett år kan det finnas en ny kyrka på plats i Krýsuvík. I september ska grunden enligt Morgunblaðið gjutas på exakt samma plats som den kyrka som totalförstördes i en anlagd brand i januari 2010. Även kyrkan blir en exakt kopia av den kyrka från 1857 som tidigare fanns på platsen. Arbetet utförs av snickarelever från Hafnarfjörður.

Trots att de flesta gårdarna i närheten sedan länge övergivits var Krýsuvíkurkirkja på sydvästra Island en populär landsbygdskyrka. Kyrkan stod öppen för besökare året runt. Att skriva i gästboken var populärt. När det hölls gudstjänster var den lilla träkyrkan i regel så fullsatt att många gäster fick sitta i grässlänten utanför.

I januari 2010 totalförstördes den kulturminnesmärkta kyrkan i en brand. Efter att larmet kom dröjde det en halvtimme innan brandkåren var på plats. Då hade Krýsuvíkurkirkja brunnit ned till grunden.

Att branden var anlagd var uppenbart. Någon hade hällt bensin över inredningen och tänt på. Dessutom var kollekten försvunnen.

Misstankarna riktades snart mot fyra ungdomar - två då 19-åriga män och två 17-åriga flickor - som hade setts i området. En av 19-åringarna dömdes för att ha anlagt branden och för att ha stulit kollekten. Straffet blev ett års fängelse och skadestånd på 7,3 miljoner isländska kronor.

I förhör pekade kamraterna ut 19-åringen som den som hade anlagt branden. Han medgav att han hade hällt bensin över träinredningen, men uppgav att han inte hade lyckats tända eld. I stället sade han att det var hans 19-årige kamrat som skulle ha tänt på. De tre kamraterna friades dock av domstolen.

Inte långt efter branden grundades en vänförening med målet att återskapa Krýsuvíkurkirkja. Uppdraget att bygga en exakt kopia av kyrkan från 1857 gick till snickarelever i Hafnarfjörður. Förhoppningen var att arbetet bara skulle ta något år, men drygt sex år senare finns fortfarande ingen kyrka i Krýsuvík.

Nu börjar dock arbetet att närma sig sitt slut. Kyrkans yttre är enligt Morgunblaðið färdigt. Däremot återstår att bygga inredningen i form av bänkar, predikstol, altare med mera.

Inom den närmaste månaden ska dessutom grunden gjutas. Den hamnar alltså på exakt samma plats som den gamla kyrkan fanns. Förhoppningen är nu att den återskapade kyrkan kan öppnas inom det närmaste året.

Här kan du läsa mer om Krýsuvíkurkirkja.