söndag 14 augusti 2016

Ljus framtids Guðmundur Steingrímsson lämnar politiken

Guðmundur Steingrímsson lämnar politiken och ställer inte upp i nästa alltingsval. Han blir den tredje av Ljus framtids sex ledamöter som väljer att inte kandidera. Medgrundaren Heiða Kristín Helgadóttir anser inte att partiet är på väg att dö. I dagsläget ser det dock ut som att Ljus framtid får svårt att klara femprocentsspärren till alltinget.

Efter att ha representerat både Socialdemokraterna och Framstegspartiet i alltinget bildade Guðmundur Steingrímsson Ljus framtid tillsammans med Heiða Kristín Helgadóttir från Bästa partiet i Reykjavík. I valet 2013 fick partiet sex platser i alltinget. De två senaste åren har partiet kämpat mot usla opinionssiffror.

Internt har det funnits ett stort missnöje med Guðmundur Steingrímssons ledarskap. I alltinget utsåg han vännen och tidigare socialdemokraten Róbert Marshall till gruppledare. Vissa som var missnöjda med duon hävdade att de tack vare Ljus framtids kopplingar till Bästa partiet lyckades försvara platser i alltinget som de annars hade förlorat.

Missnöjet kulminerade när Heiða Kristín Helgadóttir offentligt kritiserade duon. Róbert Marshall dömde ut kritiken som barnslig, men snart ställde både han och Guðmundur Steingrímsson sina platser till förfogande. Ny ledare blev Óttarr Proppé. Inte heller han har lyckats vända opinionssiffrorna.

Guðmundur Steingrímsson meddelar nu på Facebook att han inte ställer upp för omval. Han skriver i ett inlägg att han är nöjd med åren i alltinget, men att han nu tänker ägna sig åt annat än politik:
"Detta har varit en händelserik språngmarsch och en ovärderlig erfarenhet att ha suttit i alltinget under dessa krävande år efter kraschen. Jag är nöjd med det som jag har uträttat. Förhoppningsvis blir så många vidsynta, ljusa och liberala människor som möjligt invalda i alltinget. Idén lever. Nu längtar jag efter att börja göra andra saker, engagera mig på andra sätt. Ta mig an nya utmaningar. Det är hälsosamt för hjärnan att förändra sig, säger de."
Beskedet från Guðmundur Steingrímsson innebär att tre av Ljus sex framtids ledamöter inte ställer upp för omval. Utöver Guðmundur Steingrímsson väljer Róbert Marshall och Brynhildur Pétursdóttir att inte kandidera på nytt. Däremot siktar Óttarr Proppé, Björt Ólafsdóttir och Páll Valur Björnsson på att fortsätta.

Ljus framtids kandidater till nästa alltingsval ska klubbas den 10 september. Heiða Kristín Helgadóttir valde förra året att inte kandidera till ordförande. Hon satt dock en kortare tid som ersättare i alltinget. Där lyckades hon föra in Ljus framtid i debatten på ett sätt som inte skett på lång tid.

Heiða Kristín Helgadóttir kommer sannolikt inte att ställa upp i valet. Hon säger till RÚV att partiet lever, men att det är uppenbart att det inte har någon framtid om det inte lyckas hitta kandidater till alltinget. Hon håller dock inte med om att Ljus framtid skulle vara på väg att dö:
"Jag anser att det förutom Piratpartiet inte finns något dödare än de övriga politiska rörelserna."
Här kan du läsa mer om krisen inom Ljus framtid.