torsdag 18 augusti 2016

Lokalbefolkning vill ha Krónan eller Bónus till Húsavík

Obefintlig konkurrens, höga priser och trånga lokaler. Många invånare i Húsavík med omnejd är inte alls nöjda med de två livsmedelsbutiker som finns på orten. I en namninsamling vänder de sig därför till lågprisbutikerna Bónus och Krónan med förhoppning om att de ska etablera sig i Húsavík. Det berättar Skarpur.

Med 2 182 invånare är Húsavík en av de största städerna på norra Island. I kommunen Norðurþing bor 2 825 personer. I Húsavík finns två livsmedelsbutiker: Nettó och Krambúðin. Bägge ägs av kedjan Samkaup.

Bägge butikerna har nyligen genomgått stora förändringar. Nettó tog över från Kaskó och är en butik med ganska brett sortiment och viss lågprisprofil. Krambúðin har generösa öppettider, men priserna är höga och sortimentet är till stor del inriktat på turister.

Missnöjet har nu fått lokalbefolkningen att agera. En namninsamling som låg ute i tio dagar undertecknades av 831 personer. I uppropet uppmanar de lågprisbutikerna Krónan och Bónus att etablera sig i Húsavík. I dagsläget saknas enligt undertecknarna konkurrens vilket gör att det finns behov av fler butiker.

En av initiativtagarna till namninsamlingen är Hlífar Karlsson. Han säger till Skarpur att det inte är personalen som brister. I stället finns det andra skäl till missnöjet med Samkaups två butiker på orten:
"Jag vill göra det klart att Nettó i sig är en bra butik och det är inget fel på personalen som gör ett utmärkt jobb. Problemet är bara att lokalen är alldeles för liten - bland annat på grund av att turistbutiken Krambúðin varken tjänar turister eller invånare enbart på grund av prisläget där, så nästan alla strömmar till Nettó."
Än så länge har varken Bónus eller Krónan svarat.