söndag 21 augusti 2016

Margrét Tryggvadóttir i provval för Socialdemokraterna

Margrét Tryggvadóttir vill toppa Socialdemokraternas lista i den sydvästra valkretsen. Förra mandatperioden representerade hon Medborgarrörelsen och Rörelsen i alltinget. I valet 2013 kandiderade hon för Gryning. Nu utmanar hon Árni Páll Árnason om förstaplatsen på listan. Hon skriver att hon vill "arbeta i ett politiskt parti där hjulet inte alltid uppfinns på nytt".

År 2009 var Margrét Tryggvadóttir en av de fyra som tog plats i alltinget som en representant för Medborgarrörelsen. Det dröjde inte länge innan hon och två partikamrater bröt sig loss och bildade Rörelsen efter en konflikt med ledningen. Inför valet 2013 anslöt sig Rörelsen till Gryning, som inte lyckades nå femprocentsspärren till alltinget.

Gryning siktar på att ställa upp i det kommande valet, men det blir alltså utan Margrét Tryggvadóttir. Hon kandiderar i stället i Socialdemokraternas provval i den sydvästra valkretsen. Hon siktar på första eller andra plats på listan.

Margrét Tryggvadóttir blir därmed den första som utmanar alltingsledamoten Árni Páll Árnason om att toppa listan. Sedan tidigare kandiderar Margrét Gauja Magnúsdóttir och Sema Erla Serdar till nummer två på listan.

Margrét Tryggvadóttir har ingen tidigare förankring inom Socialdemokraterna. Hon skriver i ett uttalande att partiet inte är perfekt men att hon vill arbeta inom ett etablerat parti. Hon hyllar dessutom den nya partiledaren Oddný G. Harðardóttir, som tidigare i år tog över efter just Árni Páll Árnason.

Den viktigaste frågan för Margrét Tryggvadóttir är en ny grundlag. Hon förespråkar "en riktig valuta, rättvisa lånevillkor och ekonomisk stabilitet". Satsningar på utbildning och sjukvård bör enligt Margrét Tryggvadóttir finansieras genom högre skatter från företag som utnyttjar gemensamma naturresurser.

Beskedet från Margrét Tryggvadóttir innebär att Rörelsens samtliga tre ledamöter nu sökt sig till andra partier. Birgitta Jónsdóttir grundade Piratpartiet och kandiderar på nytt till alltinget för en tredje mandatperiod. Till Piratpartiet har Þór Saari - som även han arbetade för Gryning inför förra valet - också anslutit sig.

Sedan Margrét Tryggvadóttir lämnade alltinget har hon bland annat skrivit boken Útistöður om sina år i parlamentet. Där riktar hon hård kritik mot Birgitta Jónsdóttir för att ha ägnat sig mer åt saker som ger uppmärksamhet i utlandet än att försöka driva igenom viktiga frågor på hemmaplan.

Här kan du läsa mer om Socialdemokraternas provval i den sydvästra valkretsen.