måndag 29 augusti 2016

Mysteriet med graviditetstest i kooperativet i Norðurfjörður

Med 53 invånare och en skola som är nedläggningshotad på grund av lågt elevantal är barn en stor angelägenhet i kommunen Árneshreppur. När det plötsligt dök upp fem graviditetstest på hyllorna i kooperativet i Norðurfjörður började därför ivriga spekulationer. Men det visade sig vara torsk som var boven i dramat.

I en liten kommun kan även små saker vara stora nyheter. Det visar inte minst Reynir Traustason, tidigare chefredaktör för DV, som under sommaren arbetar som värd på vandrarhemmet i Norðurfjörður. Det innebär i princip dagliga besök till den lilla lanthandeln, som också är den enda butiken i kommunen.

Länge såg det ut som att kommunens skola, Finnbogastaðaskóli vid Trékyllisvík, skulle behöva stänga. Eftersom två barnfamiljer flyttar från Árneshreppur till hösten skulle bara en enda elev bli kvar i skolan. Men hotet försvann när den nya föreståndaren för lanthandeln anställdes och tog med sig sina tre barn till kommunen.

Nedläggningshotet gjorde dock diskussioner om barn ovanligt intressanta i Árneshreppur. Och diskussionerna fick inte minst näring av att det plötsligt såldes graviditetstester i Norðurfjörður. På lanthandelns hyllor fanns fem stycken - och inte dröjde det särskilt länge förrän två av dem försvunnit.

Den stora frågan i Árneshreppur var förstås om det någonstans i kommunen fanns någon som väntade barn.

Reynir Traustason går i ett videoinlägg på Facebook till botten med mysteriet. Det visar sig alltså att det var torsk som var boven i dramat.

Det var ingen eventuell graviditet som fick den tidigare föreståndaren att beställa testerna. I inlägget berättar hon att hon skulle beställa fem förpackningar torsk - men hon tog fel på rad på beställningssedlarna och fick därmed fem graviditetstest levererade i stället. Eftersom hon ändå hade fått dem ställde hon ut dem i hyllorna.

Två av de fem graviditetstesten har försvunnit från kooperativet. Sålda till turister - och inte till någon av invånarna.

På beställningssedlarnas bokstavsordning är avståndet inte långt mellan þorskur ('torsk') och þungunarpróf ('graviditetstest'). Men misstaget blev alltså föremål för gissningar, rykten och spekulationer som fem förpackningar torsk inte hade mäktat med.

Här kan du läsa mer om nedläggningshotet mot Finnbogastaðaskóli.